Annons

Situationsrummet om omdiskuterade situationen: Domarna gjorde rätt

I tisdagens semifinal mellan Växjö Lakers och Frölunda var det en omdiskuterad situation som lett till en del frågor om reglerna. Nu har Situationsrummet förklarat situationen och reglerna.
Växjö • Publicerad 5 april 2023
Frölundas Loui Eriksson och målvakt Lars Johansson räddar pucken från att gå in i mål.
Frölundas Loui Eriksson och målvakt Lars Johansson räddar pucken från att gå in i mål.Foto: JONAS LJUNGDAHL

Frölunda vann med 1-0 i Vida Arena men Växjö Lakers var ytterst nära att få in ett mål. Under matchen hamnade pucken i närheten av mållinjen där Frölundas målvakt Lars Johansson och utespelaren Loui Eriksson försökte få bort den. Eriksson slängde sig ner med handen för att få bort pucken och strax därefter försökte även målvakten får bort den.

Reglerna för när utespelare får använda händerna inne i målområdet handlar om att utespelarna inte får blockera eller greppa pucken men däremot får de föra eller boxa bort den.

Domarna under videogranskning efter situationen.
Domarna under videogranskning efter situationen.Foto: JONAS LJUNGDAHL
Annons

Situationsrummet menar att domarens beslut att lämna situationen utan åtgärd på isen var korrekt och att Frölundaspelaren använde handen enligt reglerna.

Det går via videobedömning inte att avgöra om pucken var över mållinjen eller inte. Beslutet blev därmed inconclusive, som innebar att domarens beslut på isen kvarstod.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons