Annons

Skidstadion på Kvälleberg har öppnat: ”En närmast helig stund”

Ett par minusgrader, vindstilla och sol från en molnfri himmel.
Onsdagen den 27 december 2023 kunde knappast erbjuda bättre förutsättningar för invigningen av ett nytt skidstadion i Växjö.
– En närmast helig stund, säger Johan Norrlin från Allmänna Skidklubben i Växjö.
Ishockey • Publicerad 4 januari 2024
William Andersson – en av de första som testade spåren i Växjös nya skidstadion.
William Andersson – en av de första som testade spåren i Växjös nya skidstadion.Foto: Daniel Enestubbe

Turerna har varit många. Men bidrag från Allmänna arvsfonden, lån från kommunen och tusentals ideella eldsjälstimmar har gjort en sju år lång dröm till sann verklighet.

För plötsligt står det där. Ett inbjudande skidstadion med skjutvall för skidskyttar, med pulkabacke för barnen och – pulsådern i bygget – en konstsnöbelagd slinga för längdskidåkning. Mitt i stadionområdet i Kvälleberg i Räppe finns en hög mast med kraftfulla strålkastare som generöst ska lysa upp anläggningen under kvällstid.

Annons

Det är en stor dag för Allmänna Skidklubben i Växjö. Redan när anläggningen öppnar vid tiotiden på förmiddagen finns ett tiotal skidlöpare på plats för att åka den cirka 500 meter långa slingan.

bild 1/5
Orienteringskarta över stadionområdet och de olika slingor skidlöparna kan välja bland när anläggningen är fullt utbyggd.
Entrén till skidstadion är ännu inte helt färdigbyggd.
Johan Norrlin testar de nya spåren. ”En närmast helig stund” säger han.
Dino Viscovi kämpade mot tuffa spår efter att tisdagens plusgrader övergått i kyla.
Skjutvallen är redo att tas i bruk.
Orienteringskarta över stadionområdet och de olika slingor skidlöparna kan välja bland när anläggningen är fullt utbyggd.
Entrén till skidstadion är ännu inte helt färdigbyggd.

ASK Växjö bildades så sent som 2018, men redan 2016 fanns ett antal entusiaster och eldsjälar som började drömma om och projektera för en konstsnöanläggning i Växjö. Tio miljoner kronor och oräkneliga arbetstimmar senare är allt på plats. Klubben förfogar över sex snökanoner. Rör har dragits från Räppe kanal, som förser kanonerna med vatten via brunnar längs spåren.

– Vi flyttar runt brunnarna efter hand men eftersom vi har sex kanoner och många brunnar kan vi ha dem på sex olika ställen. Om vi bara haft ett fåtal brunnar hade det blivit jättestora högar att hantera för pistmaskinen. Nu räcker det att finjustera, berättar Johan Norrlin, kassör i ASK Växjö.

Längst bort på stadionområdet finns en skjutvall, redo att tas i bruk. Skidskyttets popularitet ökar ständigt och ASK Växjö är därför medlem i både Svenska Skidskytteförbundet och Svenska Skidförbundet.

– Skjutvallen är pistad och klar. Det som återstår är att få dit tavlor och lägga mattor till skyttarna, säger Johan Norrlin.

Om du ser fem år framåt, hur vill du att den här anläggningen ser ut då?

– Då hoppas jag att vi har ett klubbhus med omklädning, värmestuga och toaletter. Det behövs ett ställe där vi kan samlas i samband med träningar och där vi till exempel kan arrangera läger med övernattning.

Daniel EnestubbeSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons