Annons

Tummen upp för back to back

Publicerad 20 januari 2017
Foto: Lena Gunnarsson, Smålandsposten
Foto: Lena Gunnarsson, Smålandsposten

Få saker i den lilla ankdamm som utgör svensk hockeymedia är lika tacksamt som att kritisera SHL. I nästan inga andra sammanhang får man så mycket ryggdunk av läsare från norr till söder som när man svingar vilt mot de elaka och egoistiska gubbsvinen till pampar och hockeymördare som utgör denna onda förtryckarapparat. För egen del är jag knappast av åsikten att SHL är varken pampar eller hockeymördare, men visst har även jag tillhört ligans hårda kritiker emellanåt.

Det finns en hel del saker jag inte gillar. Fallskärmen till nedflyttade lag är felkonstruerad och landar därmed snett både i SHL och i Allsvenskan. Play In-modellen är smått orättvis och knepigt utformad. Röran omkring NHL-spelarna härom året var förfärlig. Jag håller med många av de skribenter och supportrar som i flera år påpekat att dialogen med aktiva supportrar är för dålig. Men det är naturligtvis inte alldeles enkelt för ett ligabolag att släppa in föreningsdemokratin i alla frågor, oavsett om det rör affärer eller seriesystemets utformning. Mig veterligen hade inte supportrarna särskilt mycket mer inflytande över besluten på den tiden ishockeyförbundet och Rickard Fagerlund styrde de frågor som nu kontrolleras av SHL.

Annons

Jörgen Lindgren och flera andra personer som är med och styr SHL är högst kompetenta personer. Väldigt många saker har de också fått ordning på. Man må tycka att SHL rent sportsligt blivit en svagare liga, men utan en positiv värdeutveckling på TV-rättigheter och sponsring hade de haft ännu svårare att behålla spännande spelare och hålla en relativt sett hög nivå.

Jag gillar också förändringsbenägenheten och kreativiteten som SHL visat upp. Tre mot tre, utveckling av regler och mått, situationsrummet, en allt bättre medieproduktion och flera bra initiativ för välgörande ändamål och spelarnas säkerhet. Visst, SHL hade säkert kunnat göra ännu mer med större resurser och bredare samarbeten med sina olika stakeholders. Men det händer åtminstone saker som för utvecklingen framåt och det är mer än man kan säga om flera andra idrotter.

En sak jag gillar är back to back. I kväll påbörjar till exempel Växjö Lakers en högintressant helgbatalj mot Karlskrona.

Jag vet att spelarna också gillar det, att många tycker det ger lite slutspelskänsla och krydda till serielunken att mötas två kvällar i rad. När det dessutom sker mellan två geografiskt närbelägna lag som Lakers och KHK så borde det även innebära en riktigt härlig helg för supportrarna.

Du kan anordna hur många sponsorkvällar och tröjhissningar som helst, men det är ändå smuggelpilsner, fickpluntor, pisspauser, minibussar, ketchup på matchtröjan, nya kamratskaper och chans på hångel i random mellanstor stad efter skön bortaseger som utgör själva själen i att supporta ett hockeylag.

På isen lär det här bli intressant. Även om Växjö ligger bekvämt till i tabellen just nu, så bör de minnas att de möter ett Karlskrona som har blytunga sex poäng på spel och lär komma laddat till tänderna här. Back-to-back är lite speciella grejer och årets Karlskrona är en helt annan femma än fjolårets.

Med åtta raka segrar i ryggen har Växjö Lakers inte bara skaffat sig ett välkommet andrum ner till lagen på platserna sju till tio, utan även satt lite eld i baken på Frölunda. Igår såg jag ett pånyttfött Skellefteå nypa tre poäng i Göteborg, mot ett Frölunda som vilar i helgen. I och med detta har Växjö Lakers faktiskt chans att knata ner på stan och ta sig ett par jamare som nya serieledare på lördag kväll.

Vad är det värt, förutom en hälsosam slant på kontot?

Rätt mycket, skulle jag säga. Att slippa Frölunda och Skellefteå före finalen är till exempel ingen förmån att fnysa åt. Nu vet jag inte om Sam Hallam och hans mannar aktivt går för seriesegern, men med CHL ute ur bilden och en skön lucka ner till slutspelsstrecket så kan jag inte se något annat än att det måste vara den enda rimliga kvantitativa målsättningen med de nästkommande sju veckorna.

Men först 2 x KHK.

Annons

Jag vill uppmana båda lagens supportrar att föra ett fasligt oväsen på läktarna, stödja lokala näringsidkare och att köra försiktigt där ute i slasket på 27:an.

Peter Sibner

Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons