Annons

Tungtlöpt och svårt i Åreterrängen på Femdagars

Bergsslutningarna runt Trillevallen strax söder om Åre blev tuffa för de lokala orienterarna när Femdagars drog igång under söndagen.
– Jag är mycket nöjd med mitt lopp i den kluriga terrängen, säger OK Norrvirdarnas Frida Ahl.
Orientering • Publicerad 25 juli 2023
Frida Ahl, OK Norrvirdarna (till vänster) gjorde en mycket fin insats när Femdagars drog igång i den för många kronobergare annars svårorienterade Åreterrängen.
Frida Ahl, OK Norrvirdarna (till vänster) gjorde en mycket fin insats när Femdagars drog igång i den för många kronobergare annars svårorienterade Åreterrängen.Foto: Anders Ahl

Det blev stora tidsdifferenser i många av tävlingsklasserna när Femdagarsorienteringen drog igång på fjällsluttningarna söder om Åre under söndagen. Stora lokala förhoppningar ställdes på Växjö OK:s Noel Braun som för bara någon vecka sedan tog hem en silvermedalj på junior-VM. Men Noel hade inledningsvis svårt att få till orienteringen.

– Vi startade precis på gränsen mellan skogen och kalfjället och det var detaljfattigt och dålig sikt med mycket tunglöpt undervegetation under inledningen, och jag fick inte in flytet och tappade tid där, säger Noel Braun.

Annons

En som inte verkade ha några svårigheter var norrmannen Martin Vehus Skjerve som i samma klass tog en ledning med över 4,5 minut ner till andraplatsen. Noel fick se sig distanserad med ytterligare ett par minuter och ligger efter den första etappen på en nionde plats, 6:25 efter den ledande norrmannen.

– Jag har fortfarande mindre än två minuter upp till andraplatsen, så det finns ingen anledning att ge upp på något sätt, fortsätter Noel.

I samma klass gjorde klubbkompisen Hugo Kindborn ett mycket bra lopp efter sina förutsättningar och parkerar bara två placeringar bakom Noel, ytterligare en minut efter.

Bland ungdomarna utmärkte sig Frida Ahl, OK Norrvirdarna i D15 och Alvin Lundgren, Växjö OK, i H15 genom att båda placera sig på åttonde plats i respektive huvudklass.

– Jag är mycket nöjd med mitt lopp i den kluriga terrängen, berättar Frida Ahl.

Bäst placering av de lokala löparna var Lovisa Kroksmyr som blev tvåa i D17-20 Kort, och Frode Sylvan, Växjö OK, som blev trea i H12 Kort.

Imorgon fortsätter tävlingarna med samma målområde vid Trillevallen, men då kommer starten att flytta upp på berget och de flesta av banorna kommer att avgöras uppe på kalfjället, med de högst belägna kontrollerna på runt 1000 meters höjd. Om löparna från Kronoberg kan bemästra höga höjder och kalfjäll bättre återstår att se.

Daniel Evaldsson
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons