Annons

Unike Rosén hoppas ta plats bland superstjärnorna

Växjö • Publicerad 28 juli 2018
Calle Rosén.Foto: Alexander Jepsen

NHL-debut och AHL-mästare.

Historiske Calle Rosén hade ett händelserikt år i Nordamerika.

Annons

Växjökillen är redo att fortsätta jaga pojkdrömmen på andra sidan Atlanten.

Första säsongen avslutades med att Växjökillen Calle Rosén och hans Toronto Marlies blev AHL-mästare. Snart ska Växjös förste NHL-spelare genom tiderna åka tillbaka. Den här gången är målet självklart. Nu ska han ta en permanent plats i Toronto Maple Leafs försvarslinje.

– Lite så är det man tänker. Känner att säsongen som gick lite var upp och ner fram till jul. Efter jul och framförallt i slutspelet, då kände jag att jag hittade mitt spel och ett spel som jag kan spela där borta. Vi vann ju också och det har gett mersmak och motivation att träna under sommaren har varit enkel att hitta på så sätt, säger Calle Rosén.

NHL-debuten klarades av för en säsong sedan. Totalt blev det fyra matcher i världens bästa hockeyliga, där den första – när Leafs mötte Rangers – borde vara oförglömlig. Men så är inte fallet för Rosén...

– Det enda jag minns är egentligen innan matchen. Eftersom att det var första hemmamatchen för säsongen så presenterades varje spelare en och en på blålinjen. Man fick åka in och de ropade upp ens namn. Det enda jag tänkte var bra: ”ramla inte, ramla inte”. Sen vet jag att vi vann matchen, det var en helt galen match.

– Vi vann till slut med 8-5. Lundqvist (Henrik) stod i Rangers och blev utbytt. Sen hur jag spelade har jag inte en aning om, jag minns ingenting och har inte sett något i efterhand heller.

Du fick fyra matcher och sedan blev du nedskickad. Kände du dig nedstämd då eller hur var det?

– Lite både och jag kände väl att jag inte hade fått spela på två-tre matcher i rad och så signade de en ny back, så man kände att det var lite på gång. Så hade jag samtal med coach och GM och de sa att jag skulle skickas ner.

– Visst blev man lite nedstämd. Man vill ju vara i NHL, men samtidigt såg jag möjligheten att få komma in i det ordentligt. Så det var bara att åka ner och försöka spela bra.

Om Rosén lyckas med sin målsättning – att etablera sig i klassiska Maple Leafs, så kommer han spela i ett lag som ser väldigt intressant ut. Unge storstjärnan Auston Matthews finns kvar och superstjärnan John Tavares har anslutit från New York Islanders.

Annons

– Toronto som lag har allt som krävs för att gå hela vägen. Många unga spelare, ge de två-tre år och sedan kan det bli bra. Verkligen en organisation som man vill vara en del av för det känns som det är roliga tider på gång.

Till det tippade topplaget åker alltså Rosén snart tillbaka för att försöka slå sig in. Den här gången blir det troligen enklare inledningsvis. För ett år sedan var det mycket som skulle falla på plats utanför isen.

– Jag kan börja med att säga att Toronto är ganska likt Sverige överlag hur allting fungerar, så det var skönt. Sen var det klart en omställning i att hitta ett boende och allt så men Toronto var hjälpsamma med allt det viktiga och jag fick mycket hjälp.

Känner du dig mer trygg när du åker över denna gång?

– Mycket mer trygg, man känner att man vet hur allting fungerar med boendet, tränaren och att man känner många i laget. Förra året var det mycket mer nervöst och man undrade hur allt skulle bli. Nu är det mer att man ”bara” kan fokusera på hockeyn.

Den kommande säsongen är viktig ur flera perspektiv. Individuellt för Rosén kanske främst i och med att det är hans sista år på kontraktet.

– Nu går man in på det andra året, det svåra tycker säkert vissa. Jag har kontraktsår så det gäller att visa att man ska stanna kvar där.

Alexander Jepsen
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons