Annons

Växjö en kandidat för nytt elitcenter

Svenska Kanotförbundet vill med stöd från SOK, Sveriges Olympiska Kommitté, satsa på ett svenskt elitcenter för talangfulla kanotister. Växjö är en av fem kandidatstäder.
– Det finns en jättepotential. Ett elitcenter här skulle lyfta hela Evedalsområdet och gynna Växjö som idrotts- och besöksstad, säger Thomas Claesson och Stefan Andersson på Växjö Kanot Club.
Växjö • Publicerad 2 september 2020
Ett elitcenter för kanotister skulle gynna hela Evedalsområdet, menar Stefan Andersson och Thomas Claesson. Växjö är en av fem kandidatstäder. I slutet av september ska Svenska Kanotförbundet vaska fram två slutliga finalister.
Ett elitcenter för kanotister skulle gynna hela Evedalsområdet, menar Stefan Andersson och Thomas Claesson. Växjö är en av fem kandidatstäder. I slutet av september ska Svenska Kanotförbundet vaska fram två slutliga finalister.Foto: David Färdigh

Förhoppningar och målsättningar om svenska paddelmedaljer i kommande OS ligger bakom att Svenska Kanotförbundet vill skapa ett elitcenter. Tanken är att unga talanger ska kunna vara samlade på en gemensam plats för att kunna träna tillsammans och sporra varandra.

– Många andra länder har valt att satsa på elitcenter, bland annat Danmark.

Annons

Svenska Kanotförbundet har sagt att man gärna vill ha en stad i södra Sverige där det finns öppna vatten så stor del av vinterhalvåret som möjligt. Andra kriterier är tillgång till bra paddelvatten och att det finns universitetet och arbetsgivare för att kanottalangerna ska kunna kombinera träning och tävlande med studier eller jobb.

– Växjö stämmer väldigt bra in på profilen för ett elitcenter. Vi är en framgångsrik idrottsstad, här finns fantastiska paddelvatten både i Helgasjön och Växjösjön och dessutom har vi Linnéuniversitetet med sin idrottsinriktning och tillgång till ett High Performance Center.

Fem städer har anmält sitt intresse. Förutom Växjö handlar det om Örebro, Linköping, Malmö och Jönköping. I slutet av september ska Svenska Kanotförbundet vaska fram två finalister. Vem som slutligen tilldelas elitcentret avgörs innan årsskiftet.

– Jag tror vi har goda möjligheter, säger Thomas och får medhåll av Stefan.

Vilken tror ni blir den tuffaste rivalen?

– Jönköping.

Om Växjö blir elitcenter kommer det krävas satsningar i form av nya banor och lokaler, bland annat ett stort gym på Evedal. För att ro projektet i land hoppas Växjö Kanot Club på ekonomisk stöttning av Växjö kommun.

– Vi har pratat med kommunledningen och de verkar positiva. Exakt hur mycket pengar det handlar om är svårt att säga i nuläget, men kommer vi med till finalrundan så får vi intensifiera diskussionerna med politikerna. Det kommer även bli aktuellt att söka sponsring från näringslivet.

Växjö har mycket att vinna på ett elitcenter för kanotister menar Thomas och Stefan.

– Det skulle gynna Evedalsområdet med folk och aktiviteter under hela året. Med träningsläger, landslagssamlingar och tävlingar blir det även positiva effekter för Växjös besöksnäring. Och med ett elitcenter skulle vi också kunna anordna större kanottävlingar i Växjösjön. Så här finns en jättestor potential.

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons