Annons

Daniel Rydström: Viktiga pusselbitar kvar för hockeylagen

En krönika av Daniel Rydström.
Daniel RydströmSkicka e-post
Publicerad 8 juni 2018
Daniel Rydström
Detta är en personligt skriven text i Vxonews. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: Lena Gunnarsson

Trots ett par veckor med magisk sommarvärme fortsätter sportintresserade i Kronobergs län att prata hockey. Tusentals kommer för att hylla Växjö Lakers till SM-guldet och hundratals vill gratta Oliver Ekman-Larsson på torget i Tingsryd. Vi bor i landets bästa hockeylandskap och det märks både i oktober, februari och i maj.

Växjö Lakers sportchef Henrik Evertsson och övriga ledare försöker nu hitta ett par viktiga pusselbitar till truppen inför kommande säsong. Ett SM-guld ska försvaras, men det lär inte vara någon slutspelstrupp som glider in på första träningspasset i början av augusti. En augustitrupp är en augustitrupp och den ska inte jämföras med den som nyligen avslutade säsongen med guldfest i Skellefteå. Brendan Shinnimin, Noah Welch, Andy Miele och Dennis Rasmussen anslöt under resans gång och det är en taktik som Växjö Lakers kommer att fortsätta använda sig av – både av sportsliga och inte minst ekonomiska skäl.

Annons

Växjö Lakers har redan spikat sin backsida till kommande säsong och defensiven kommer att vara en av SHL:s bästa även 2018/19. Noah Welch har slutat och Eric Martinsson har lämnat för NHL, men KHL-hemvändaren Niclas Burström och allsvenska fyndet Kalle Johansson är fina ersättare. Viktor Fasth är en av två målvakter även nästa säsong. Troligen samarbetar han åter med Viktor Andrén, som dock också funderar över anbud från NHL. Henrik Evertssons fokus just nu är att hitta forwards och då framför allt centerforwards.

Robert Rosén, Elias Pettersson, Andrew Calof och Andy Miele har redan lämnat. Förra veckan kom också beskedet att Dennis Rasmussen försvinner. Växjö Lakers jagar alltså produktiva spetsforwards, men mästarklubben kommer också att ge framtidsnamnen en chans. Jonas Røndbjerg och framför allt tyske supertalangen Dominik Bokk kommer att få chansen att spela i en toppkedja. Nu är det upp till dem att ta chansen som Elias Pettersson.

Henrik Evertsson har 45 miljoner kronor till sitt förfogande till spelartruppen som ska försvara SM-guldet. Fyra mil söderut finns ett lag i landets näst bästa serie. Där bygger sportchefen Tomas Bergstrand och nye tränaren Per Ljusteräng en allsvensk trupp för en tiondel av Evertssons kassa.

Viktigaste pusselbiten i Tingsryds lagbygge är målvakten Tex Williamsson från Lammhult som återvänder till Kronobergs län för att hitta nästa nivå tillsammans med målvaktstränaren Mikael Sandberg. På backsidan ska ytterligare något namn in, men här finns redan nyförvärv som Roni Rukajärvi, Charlie Dodero och Marcus Karlström.

Tingsryd ska också presentera ytterligare ett par forwards, men har hittat spännande och utvecklingsbara namn i Filip Ahl, Simon Norberg och Gustav Olhaver. Trion är födda 1996 och 1997. Forwardssidan består hittills enbart av 90-talister och Ljusteräng tycker att ”alla våra forwards är på väg in i sin primetime” i karriären.

Våra bästa lokala lag ligger väl till med sina byggen. Bredden finns där redan. Nu återstår bara ett par viktiga val för att också addera den där avgörande spetsen.

Annons
Annons
Annons
Annons