Annons
Växjö

186-årigt timmerhus i Växjö har fått nytt liv: ”Det är en vacker, hembonad och trygg miljö”

Timmerhuset Lilla Vallen på Söder i Växjö med byggår 1836 stod länge övergivet. Men nu har Lars Nilsson och Lina Danielsson renoverat och skapat nytt liv i den q-märkta fastigheten.
– Vi har använt oss mycket av återbruk samt ekologisk byggteknik och material.
Växjö • Publicerad 19 juli 2023
Lina Danielsson med sonen Noah samt Lars Nilsson framför det nyrenoverade Lilla Vallen. Det q-märkta timmerhuset från 1836 har fått nytt liv tack vare återbruk och ekologisk byggteknik.
Lina Danielsson med sonen Noah samt Lars Nilsson framför det nyrenoverade Lilla Vallen. Det q-märkta timmerhuset från 1836 har fått nytt liv tack vare återbruk och ekologisk byggteknik.Foto: David Färdigh

Nära Södra Bergundasjön ligger det röda timmerhuset Lilla Vallen, en av de äldsta bevarade byggnaderna på Söder i Växjö. Det uppfördes 1836 och fungerade länge som bostadshus med lantbruk innan Växjö kommun tog över som ägare och bland annat under många år hyrde ut det till en lokal bilklubb. Därefter stod huset länge öde, vilket byggnadsvårdaren Lars Nilsson och Lina Danielsson tyckte var beklagligt.

– Det gamla fina timmerhuset stack ut bland alla moderna hus i området. En blandning av bebyggelse från olika tidsepoker och varierad arkitektur ger liv åt boendemiljön, så vi tyckte att det fanns ett stort värde i att huset bevarades.

Annons

Lars och Lina bestämde sig för att köpa Lilla Vallen 2016. Huset var då i ett väldigt dåligt skick men med varsam renovering, återbruk av äldre byggmaterial och ekologisk byggteknik såg de möjligheten att återskapa husets gamla charm och göra det till en funktionell bostad.

– Vi började med att byta ut de timmerstockar som var ansatta av fukt och var ruttna. Sammanlagt bytte vi cirka 40 löpmeter.

Etappvis har därefter Lars renoverat de två våningarna. Mycket material har han hittat på internet eller via kollegor och vänner.

– Merparten kommer från äldre hus i trakten. Det gäller till exempel de stora fönsterpartierna till verandan på framsidan och tegelpannorna på taket. Trägolv, innertak och köksskåp har vi hämtat från äldre byggnader.

Som isoleringsmaterial har Lars använt träfibrer istället för sedvanlig glas- och mineralull.

– Inom modern byggteknik används plastfilm för att få huset fukt- och ångtätt. Men vi kände oss tveksamma till att bo i en plastpåse så istället använde vi hygroskopiska material som exempelvis träfiberisolering, något som ger ett bättre inomhusklimat.

Vad är de vanligaste felen man gör i modern husproduktion?

– Ett välbyggt hus kan stå i hundratals år, åtminstone om de vårdas på rätt sätt. Men för att husen ska hålla länge bör det enligt min erfarenhet byggas långt från marken med stående panel och ett stort takutsprång för att minimera fuktangrepp. Moderna hus däremot byggs tyvärr ofta direkt på marken med liggande panel och utan takutsprång.

Återbruk, ekologisk byggteknik och cirkulär ekonomi har varit genomgående för hela renoveringen av Lilla Vallen. Byggbranschen har tidigare varit konservativ och skeptisk mot det tankesättet men nu är ett skifte på gång menar Lars.

– Jag märker tydligt ett ökat intresse. Hållbarhet är en trend som kommer allt mer och allt fler byggare anammar återbruk och ekologiskt byggande. Dessutom har naturmaterialen blivit billigare på senare tid, exempelvis ligger priset på träfibrer nu på samma nivå som mineralull.

I dåligt skick. Så här såg Lilla Vallen ut när Lars och Lina köpte fastigheten 2016.
I dåligt skick. Så här såg Lilla Vallen ut när Lars och Lina köpte fastigheten 2016.Foto: Privat
Annons

Projektet Lilla Vallen är snart i mål. Det återstår vissa finjusteringar på övervåningen, men på nedervåningen har Lina flyttat in med fyra månader gamla sonen Noah.

– Vi trivs jättebra. Det är en vacker, hembonad och trygg miljö.

Renoveringen av Lilla Vallen har väckt stor uppmärksamhet och uppskattning. Härom året var det en äldre dam som kom förbi och frågade om hon kunde ta sig en titt på huset.

– Det visade sig vara en tidigare boende. Hon hade många fina minnen från Lilla Vallen och hennes släkt hade ägt huset sedan det var nybyggt.

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons