Annons
Växjö

208 patienter fick felaktiga kallelser till sin mammografi

Patienter som ska på mammografi i Region Kronoberg fick fel namn och adress i sin digitala kallelse. Regionen tvingades ringa upp 208 personer och rätta till felet.
– Vi beklagar, det ska inte hända, säger biträdande sjukhuschef Niklas Silvert.
Växjö • Publicerad 20 oktober 2022

Här saknas innehåll

Det var i slutet på vecka 40 som Region Kronoberg skickade ut 2000 kallelser till mammografi screening. Bara några dagar senare visade sig att 208 patienter fått fel namn och adress i sina digitala kallelser via Kivra.

– Det var dock inga personnummer som visades i kallelsen. Det var de som hade fått sin kallelse i sin digitala brevlåda som drabbades av det här felet, säger biträdande sjukhuschefen Niklas Silvert.

Annons

Regionen har felsökt och det visade sig att det var fel i den tekniska processen när e-breven skickas till patienters brevlåda.

– Man har skickat två olika listor som inte matchade och då uppkom det här felet.

Patienterna har i efterhand blivit uppringda och fått nytt brev på posten med rätt namn.

– Även om det stod fel namn i kallelsen var det rätt tid, säger Niklas Silvert.

Region Kronoberg har gjort en anmälan i sitt system samt en anmälan till integritetsskyddsmyndigheten IMY, på grund av GDPR.

Är det första gången detta sker?

– Nej, det har skett en enstaka gång tidigare. Men inte i så stor omfattning. Detta var i samband med att vi bytte system.

Region Kronoberg, arkivbild.
Region Kronoberg, arkivbild.Foto: Elvedin Basic
Elvedin BasicSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons