Annons
Växjö

22-åring döms till 15 års fängelse

Växjö • Publicerad 31 mars 2023
.
.Foto: KRISTER ANDERSSON

En 22-åring bosatt i Alvesta misshandlade en man svårt vid Stortorget i Växjö. Senare åkte han till Malmö och misstänks ha försökt mörda två andra män genom att hugga dem med ett svärd i bakhuvudet. Nu döms han till fängelse i 15 år för två försök till mord och två fall av grov misshandel. Han ska betala skadestånd till målsägandena med sammanlagt nästan 680 000 kronor.

I maj förra året ska han ha slagit en glasflaska i bakhuvudet och ansiktet på en 25-årig Växjöbo vid Stortorget i Växjö. När 25-åringen skulle köras in till sjukhus var han inte vid medvetandet.

Den trasiga glasflaskan med blod hittades på brottsplatsen på Kungsgatan, mitt emot Stortorget, i Växjö. Bild från polisens förundersökning.
Den trasiga glasflaskan med blod hittades på brottsplatsen på Kungsgatan, mitt emot Stortorget, i Växjö. Bild från polisens förundersökning.
Annons

I augusti fick polisen larm om ett större bråk i Malmö. Två släktgrupperingar hade samlats för att diskutera stöldanklagelser som den ena grupperingen riktade mot den nu dömde mannen. Tumult uppstod och då ska den 22-årige mannen ha utdelat kraftiga hugg med en machete mot tre personer från den motsatta grupperingen. Två av personerna träffades i bakhuvudet med sårskador och underliggande frakturer på skallbenen som följd. Den tredje träffades i ena benet och fick en sårskada och underliggande fraktur.

22-åringen har hävdat att han handlade i nödvärn men Malmö tingsrätt menar att invändningen är motbevisad.

– Huggen träffade i bakhuvudet på de båda männen och den person som höggs i benet låg på marken när han blev träffad. Det är omständigheter som i princip är oförenliga med ett agerande i nödvärn, säger chefsrådmannen Lennart Strinäs i ett pressmeddelande.

Här saknas innehåll

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons