Annons

260 miljoner kronor fattas i padelkonkurs i Växjö – banorna har sålts utomlands

Bristen i konkursen för Padel Arena Växjö AB är närmare 260 miljoner kronor. Bakom siffrorna döljer sig ett borgensåtagande som kan behöva infrias.
Växjö • Publicerad 19 mars 2024

– Borgensåtagandet är något som ligger i väldigt många koncernbolag och Padel Arena Växjö är ett av dem. Om bolagen åtagit sig en garanti för det lån som finns i koncernen så kommer det med, säger konkursförvaltare Niklas Alvestrand Körling vid Wistrands Advokatbyrå.

260 miljoner kronor är bristen i kursade Padel Arena Växjö AB som drev verksamheten i en hyrd lokal på Arabygatan i Växjö.
260 miljoner kronor är bristen i kursade Padel Arena Växjö AB som drev verksamheten i en hyrd lokal på Arabygatan i Växjö.Foto: Calle Rydqvist

APP Arena på Arabygatan i Växjö var Växjös största padelhall och öppnades i april 2022. Arenan byggdes i slutskedet av padelboomen som kulminerade under pandemiåren då en mängd hallar byggdes på kort tid. Flera av dem har numera försatts i konkurs eller har ekonomiska problem.

Annons

– Det var ett väldigt uppsving för padel under coronapandemin och sedan har det inte blivit samma fortsättning. Det har funnits samma fasta kostnader i och med längre hyreskontrakt men inte samma intäkter. Då blir det svårt att få plus och minus att gå ihop, konstaterar Niklas Alvestrand Körling.

Padel Arena Växjö försattes på egen begäran i konkurs den 24 januari efter att ha bedrivit verksamheten i en hyrd lokal. Bolaget ägdes till 100 procent av PDL Group som försattes i konkurs redan i december förra året.

Det som gör att bristen i konkursboet skjuter i höjden till närmare 260 miljoner kronor är att bolaget tecknat ett borgensåtagande för Padel United Holding. Enligt uppgift uppgår skulden till ett kreditbolag i Luxemburg i dagsläget till cirka 250 miljoner kronor, ränta och avgifter kan tillkomma.

Eftersom även Padel United Holding försatts i konkurs kan borgensåtagandet behöva infrias.

Bland fordringsägarna i konkursen för Padel Arena Växjö finns bland annat hyresvärden Emilshus Växjö Pressaren 12 AB gällande förfallna hyresskulder på drygt två miljoner kronor. Det är inte känt vilken verksamhet som i fortsättningen kommer att finnas i arenalokalen.

Inventarierna inklusive nio padelbanor i arenan på Arabygatan i Växjö har sålts för knappt 400 000 kronor.

– Vi har sålt banorna som tillgångar för att flyttas ut från padelarenan, så vad fortsättningen blir är en fråga för hyresvärden. Köpare är ett utländskt bolag som exporterar dem.

Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons