Annons
Växjö

29 000 råttor fångades in i Kronoberg

Kronoberg • Publicerad 22 april 2023

Här saknas innehåll

Under 2022 fångade Anticimex in 982 710 råttor runt i landet. I Kronobergs län handlar det om nästan 29 000 råttor.

– Det finns mycket råttor i Sverige och vi behöver arbeta för att hålla dem borta från miljöer där de orsakar problem för människor. Ökningen av fångster beror delvis på att vi har placerat ut fler digitala fällor, men vi kan inte utesluta att råttproblemen har ökat i Sverige, säger Håkan Kjellberg, global skadedjursexpert på Anticimex.

Råttor kan skapa problem för människor och djur.
Råttor kan skapa problem för människor och djur.Foto: Pressbild
Annons

Siffrorna kommer från Anticimex digitala råttenheter som är utplacerade i hela landet. De digitala enheterna skickar larm till Anticimex både när en råtta har fångats eller när den rört sig i den övervakade miljön. 982 710 råttor fångades in och utöver det fick Anticimex 682 530 larm om rörelser av råttor.

Råttor kan orsaka problem eftersom de sprider smitta via sin urin och avföring och kan orsaka stor skada i byggnader när de gnager sönder inventarier, elledningar och isolering.

Fakta

Så kan du undvika problem med råttor

– Lämna inte mat framme. Töm skafferiet när du åker från sommarstugan.

– Håll koll på soporna. Se till att det är lock på sopbehållare och att soprummen är tätade. Komposter ska placeras en bra bit från huset.

– Håll rent från bråte i förråd och garage.

– Klipp ner växter och stapla inte ved, trädgårdsmöbler eller annat intill fasaden. Råttor klättrar bra och kan använda sig av exempelvis klätterväxter för att ta sig in i byggnader.

– Täta alla hål i fastigheten så råttor inte kan ta sig in och sätt metallnät på håligheter i grunden och ventiler. En råtta tar sig in genom ett 2 cm litet hål.

– Täta rörgenomföringar, till exempel under diskbänken. Något som brukar glömmas bort är genomföringar till elementrör. En råtta kan klättra flera våningar på insidan av ett avloppsrör.

Källa: Anticimex

Här saknas innehåll

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons