Annons

30-åring avslöjad med över en miljon kronor i kontanter

Polisen har tagit hand om över en miljon kronor i kontanter från en 30-årig man. Vid tre tillfällen har han stoppats med mycket stora summor pengar.
Växjö/Ljungby • Publicerad 27 mars 2023
Genrebild.
Genrebild.Foto: NILS JAKOBSSON

– Vi tror att pengarna är narkotikarelaterade, säger åklagare Jonny Philipsson till Smålandsposten.

Polis och åklagare är alltså övertygade om att pengarna kommer från brottslig verksamhet. Själv nekar mannen till brott.

Annons

Första gången som polisen träffade på 30-åringen med en stor summa pengar var vid flygplatsen i Feringe i Ljungby kommun. Då hade han med sig 600 000 kronor i svensk och norsk valuta.

– Vid tillfället hade polisen uppgifter om att ett flygplan skulle landa på Feringe flygplats och man misstänkte att det var en narkotikaaffär. Därför fanns den regionala insatsstyrkan på plats, säger Jonny Philipsson, och tillägger:

– Under tiden kom den misstänkte 30-åringen i en bil och det skedde ett sammanträffande vid bilen. I samband med det slog insatsstyrkan till och hittade pengarna. Tanken har nog varit att lämna över pengarna till en av de som kom i flygplanet, men det hann mannen inte.

Någon narkotika hittades inte i flygplanet och utredningen mot de två personerna som kom med flyget är inte längre brottsmisstänkta.

– Utredningen mot dem är nedlagd eftersom jag inte kan visa att de tagit någon befattning med pengarna.

Exakt sju månader senare gjorde polisen husrannsakan i 30-åringens nuvarande bostad i Stockholm. Där hittades 270 000 kronor i kontanter och mindre mängder narkotika.

Ytterligare en tid senare kontrollerade Växjöpolisen mannen och upptäckte att han bar med sig drygt 20 000 kronor. I bostaden i Växjö där han tidigare varit folkbokförd fanns ytterligare 166 000 kronor.

Nu åtalas 30-åringen vid Växjö tingsrätt för tre fall av penningtvättsbrott, varav två bedöms som grova. Under den kommande rättegången kräver åklagaren att de beslagtagna pengarna, sammanlagt 1 055 000 kronor, förverkas.

Daniel JohanssonSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons