Annons

42-åring våldtog, förnedrade och misshandlade sin sambo

En 42-årig tidigare ostraffad Växjöbo döms nu för flera grova våldsbrott mot främst sin sambo men även hennes vänner.
Sambon har vittnat om att 42-åringen våldtagit, hotat, förnedrat och misshandlat henne vid ett stort antal tillfällen.
Växjö tingsrätt bestämmer fängelsestraffet till fyra år och tre månader och 42-åringen döms att betala nära 400 000 kronor i skadestånd.
Växjö • Publicerad 17 september 2023

Här saknas innehåll

En 42-årig tidigare ostraffad man döms nu vid tingsrätten för grov kvinnofridskränkning, våldtäkt, barnfridsbrott, två fall av misshandel och övergrepp i rättssak.

Brottsligheten som han nu döms för har inträffat på olika platser i Växjö under hösten, vintern och våren. Sammanlagt samlas ett tiotal olika brott under rubriceringen grov kvinnofridskränkning mellan september 2022 och mars i år.

Annons

Den utsatta sambon har i förhör berättat om en mardrömslik tillvaro där 42-åringen på olika sätt har kränkt och förnedrat henne, slagit henne helt oprovocerat och även vid två tillfällen filmat henne smyg när de hade sex i bostaden i Växjö.

Hon har vidare berättat att förhållandet länge varit destruktivt och att 42-åringen är mycket svartsjuk och kontrollerande. Hon upptäckte även att han hade gömt en gps-sändare under motorhuven på hennes bil så att han via sin mobil hela tiden kunde håla koll på henne.

En natt i vintras hörde ett av parets gemensamma barn ”slag” i sovrummet, öppnade dörren och blev vittne till när 42-åringen våldtog sin sambo.

”Det är tydligt att varje gärning har varit led i en upprepad kränkning av XX (sambons) integritet och ska bedömas som grov kvinnofridskränkning”, skriver tingsrätten i sin dom.

De två misshandelsfallen som 42-åringen nu även döms för inträffade en kväll i förra hösten. Han sökte då upp två av sambons vänner – en kvinna och en man. Kvinnan fick ta emot ett hårt knytnävsslag i ansiktet och slängdes därefter nerför en trappa. Hon fick föras med ambulans till akuten med svåra skador. 42-åringen slog även en sten i ansiktet på mannen så att han förlorade medvetandet. Även han fick uppsöka akuten med allvarliga skador.

42-åringen medgav vid rättegången att hans relation med sambon länge hade varit turbulent och präglats av svartsjuka. Men han nekade till de flesta av åtalspunkterna.

Tingsrätten dömer nu 42-åringen till fyra år och tre månaders fängelse och han ska betala drygt 300 000 kronor i skadestånd till sin före detta sambo och cirka 90 000 till de övriga målsägandena.

Växjö tingsrätt, montage.
Växjö tingsrätt, montage.Foto: Lars-Göran Rydqvist
Jesper MarkenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons