Annons

61-åring tände eld inne i två Växjöbutiker – slipper fängelse

När branden inne på Citygross självslocknade begav sig 61-åringen till Dollarstore där han tände eld på toapapper. Nu döms han för mordbrand och försök till mordbrand.
61-åringen har berättat att eldandet i Växjöbutikerna ”var ett rop på hjälp” och han slipper nu fängelse.
Växjö • Publicerad 15 augusti 2023
En 61-årig Växjöbo döms nu för mordbranden inne på Dollarstore i juni. Arkivfoto
En 61-årig Växjöbo döms nu för mordbranden inne på Dollarstore i juni. ArkivfotoFoto: Carl Carlert

En kväll i juni ryckte räddningstjänst och polis ut till Dollarstore på Handelsplats I11-området i Växjö sedan man fått larm om en brand inne i butiken.

Polisen kunde gripa en 61-årig Växjöbo som direkt erkände att det var han som hade tänt eld på toapapper i butiken. Efter att han antänt papperet meddelade han butikspersonalen och sedan ringde han själv 112. Skadorna inne på Dollarstore blev begränsade eftersom personalen snabbt var framme med en brandsläckare.

Annons

Senare framkom att 61-åringen före besöket på Dollarstore även hade försökt anlägga en brand inne på Citygross i närheten. Där tände han eld på en gardin men lågorna självslocknade.

61-åringen har länge brottats med psykisk ohälsa och en rättspsykiatrisk undersökning visade att han vid gärningarna sannolikt led av en allvarlig psykisk störning, som dock var övergående.

Själv har mannen berättat att butiksbränderna var ett rop på hjälp för att få vård och han hade tvångstankar i form av en röst som uppmanade honom att ”tända på”.

På grund av 61-åringens psykiska tillstånd ”föreligger det inte synnerliga skäl att döma honom till fängelse”, skriver Växjö tingsrätt nu i sin dom.

Han straffas i stället med skyddstillsyn och måste även genomgå vård och behandling. Eftersom 61-åringen döms till en icke frihetsberövande påföljd beslutar domstolen även att han ska släppas ur häktet i Växjö.

Här saknas innehåll

Jesper MarkenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons