GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

71 miljoner till underhåll av kyrkor

Växjö • Publicerad 21 juni 2022
Arkivbild.
Arkivbild.Foto: PETTER ARVIDSON

71 miljoner kronor delas ut till församlingar och pastorat i Växjö stift i kyrkoantikvarisk ersättning och kyrkounderhållsbidrag för 2023.

Pengarna kommer framför allt gå till takarbeten, fasad- och fönsterarbeten, invändiga ytskikt, konservering, brand- och stöldskydd, värmesystem och främjande av inomhusklimat.

48,2 miljoner kronor i kyrkoantikvarisk ersättning delas ut till olika kyrkor och dessutom används överblivna medel från 2021 års kyrkoantikvariska ersättning som är på cirka 7,9 miljoner kronor. Kyrkoantikvarisk ersättning är en statlig ersättning som en kompensation för det ansvar som Svenska kyrkan tar för det gemensamma kyrkliga kulturarv.

Ungefär 15 miljoner kronor delas ut som kyrkounderhållsbidrag, som är ett inomkyrkligt bidrag som stiften fördelar.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.