GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

72-åring misstänks för mord – jaktvapen kan ha använts

Polisen misstänker att ett jaktvapen användes vid mordet som inträffade på Teleborg i Växjö. Den utpekade 72-åringen greps under onsdagseftermiddagen vid campingen i Tingsryd.
Växjö • Publicerad onsdag 19:11 • Uppdaterad torsdag 07:00

– Det är klart att det var viktigt att vi hittade den misstänkte av flera olika skäl. Det kan vara både ut bevissäkringssynpunkt och naturligtvis också för att dämpa den oro som många människor kan känna, säger åklagare Jonny Philipsson som leder mordutredningen.

Det var under onsdagseftermiddagen som polisen fick information om att 72-åringens efterlysta bil fanns i anslutning till campingen i Tingsryd.

Ett stort antal polispatruller beordrades till Tingsryd. Det var flera lokala Kronobergspatruller som hade hjälp av den regionala insatsstyrkan vid tillslaget.

När poliserna kom till platsen satt den misstänkte mannen i bilen. Han följde polisernas uppmaning när de beordrade honom att lämna fordonet med händerna väl synliga.

Gripandet gick lugnt till väga och den misstänkte mördaren gjorde inget motstånd. Han övermannades snabbt och fördes därefter till polishuset i Växjö för förhör.

Bilen bärgades till Växjö där polisens kriminaltekniker ska finkamma den i jakten på spår.

Senare under eftermiddagen/kvällen förhördes 72-åringen, som är bosatt i Växjötrakten, av utredare vid polisens grova brottsgrupp. Mannen har fått advokat Johan Bäckström som offentlig försvarare.

– Den misstänkte har inte avgett någon inställning i förhöret. Men jag kan säga att mannen har lämnat en berättelse som stärker misstankarna. Mer än så kan jag inte utveckla detta just nu, konstaterar Jonny Philipsson.

Mordutredningen fortsätter under torsdagen med hög intensitet och flera olika typer av förhör ska genomföras i utredningen. Samtidigt är den mest tidsmässigt pressade situationen över i och med att den misstänkte mördaren gripits.

En 72-årig man sitter anhållen misstänkt för mordet på en man i 70-årsåldern som inträffade på Stamvägen på Teleborg i Växjö.
En 72-årig man sitter anhållen misstänkt för mordet på en man i 70-årsåldern som inträffade på Stamvägen på Teleborg i Växjö.Foto: Lars-Göran Rydqvist

Polisen är övertygad om att mordet är en isolerad händelse och att 72-åringen var ute efter just mannen som sköts. Offret är också i 70-årsåldern.

– Vi vill med bestämdhet dementera uppgiften om att någon slags grannfejd skulle vara ett motiv för händelsen, poängterar Robert Loeffel vid polisen i Region Syd.

Mordet inträffade vid 18-tiden under tisdagskvällen i ett annars mycket lugnt villaområde på Stamvägen på Teleborg. Polisen larmades sedan allmänheten hört skottlossning.

När polis och ambulans anlände till mordplatsen hittades offret skjuten i anslutning till en bostad. Polisen utreder nu om ett jaktvapen har använts vid mordet.

Den mordmisstänkte 72-åringen hittades i en bil intill campingen i Tingsryd. Polisens regionala insatsstyrka ledde gripandet av mannen som har förhörts om brottet och misstankarna har stärkts.
Den mordmisstänkte 72-åringen hittades i en bil intill campingen i Tingsryd. Polisens regionala insatsstyrka ledde gripandet av mannen som har förhörts om brottet och misstankarna har stärkts.

Uppgifterna som polisen fick fram pekade i ett tidigt skede ut 72-åringen som anhölls i sin frånvaro. Han söktes förgäves under hela natten till onsdagen och hittades alltså först under onsdagseftermiddagen.

72-åringen är fortsatt anhållen på sannolika skäl misstänkt för mord och kommer med all sannolikhet att begäras häktad senare under veckan.

Daniel JohanssonSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.