Annons

75-åring frias – får tillbaka multiverktyg som han använder som bestick

75-åringen togs med ett multiverktyg innehållandes kniv, gaffel och en korkskruv. Nu frias han – Växjö tingsrätt anser inte att knivinnehavet ”nämnvärt har ökat risken för våldshandlingar”.
Växjö • Publicerad 15 maj 2023
75-åringen ska nu få tillbaka sitt multiverktyg från polisen. Foto från polisens förundersökning
75-åringen ska nu få tillbaka sitt multiverktyg från polisen. Foto från polisens förundersökning

En dag i februari fick polisen rycka ut till Växjö tingsrätts lokaler sedan en 75-årig man fastnat med ett multiverktyg i säkerhetskontrollen.

75-åringen hade lämnat i från sig multiverktyget, som bland annat innehöll en kniv, en gaffel och en korkskruv, i en låda vid kontrollen.

Annons

Mannen berättade för polisen att han hade glömt att lämna kvar multiverktyget i sin bil och sa att han använder verktyget dagligen som bestick när han äter, men också för att öppna lådor och bryta olika förpackningar.

När han nekade till att ha begått något brott fick åklagaren ta fallet till Växjö tingsrätt, där det blev rättegång för brott mot knivlagen.

Nu frias mannen dock från brott. Domstolen tar fasta på skrivningen i lagen om harmlösa fall av knivbrott och konstaterat att det kan appliceras i detta ärendet.

75-åringens knivinnehav har enligt domstolen ”inte nämnvärt ökat risken för våldshandlingar” och man beslutar nu att han ska få tillbaka sitt multiverktyg från polisen.

Här saknas innehåll

Jesper MarkenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons