Annons
Växjö

80-åring frias – var inte vid medvetande när han krockade tre gånger om

Alvesta/Växjö • Publicerad 17 oktober 2022
Vansinnesfärden slutade nära Söderlendsrondellen i Växjö, sedan bilföraren krockat med en stolpe, en refug och en annan bil. Foto från polisens förundersökning
Vansinnesfärden slutade nära Söderlendsrondellen i Växjö, sedan bilföraren krockat med en stolpe, en refug och en annan bil. Foto från polisens förundersökning

En dag i början av maj fick en bilförare i 80-årsåldern föras till Växjö lasarett sedan han krockat med en annan bil samt kört in i en stolpe och en refug på Södra Järnvägsgatan i Växjö.

Polisens utredning visade att mannen hade krockat två gånger tidigare på sin färd från bostaden i Alvesta kommun till Växjö lasarett, där han hade ett inplanerat vårdbesök.

Annons

Den första kollisionen inträffade på riksväg 25 i höjd med Hanaslöv. En bilist slog larm till polisen sedan han blivit påkörd bakifrån av 80-åringen som enligt bilisten efter krocken körde vidare från olycksplatsen i cirka 150 kilometer i timmen.

Nästa krock inträffade i rondellen vid Citygross i Växjö. En drabbad bilförare – som kört från Göteborgstrakten till Växjö för att delta vid en begravning – berättade för polisen att det bara small till när han befann sig inne i rondellen. Hans bil hade blivit påkörd vid förarsidan, när 80-åringen genade rakt genom rondellen.

Föraren berättade vidare att hans bil lyfte på två hjul vid krocken och den fick bärgas från platsen. 80-åringen stannade inte heller vid denna olyckan utan lämnade platsen i hög hastighet, in mot Växjö centrum.

Någon minut senare tog vansinnesfärden slut sedan 80-åringen krockat med en tredje bil på Södra Järnvägsgatan och polis och ambulans ryckte då ut till olycksplatsen.

Här saknas innehåll

Alla de inblandade personerna klarade sig utan personskador vid olyckorna men fordonen fick plåtskador och 80-åringen blev misstänkt och senare åtalad för grov vårdslöshet i trafik.

Han berättade i förhör med polisen att han inte hade några minnen alls av färden in till Växjö förrän han vaknade upp på akuten. Han trodde att detta berodde på hans intag av sina många morgon-mediciner. Den aktuella dagen måste de ha blivit någon feldosering, vilket gjorde att han enligt läkarnas bedömning fått i sig för mycket insulin och därför hade svimmat av bakom ratten.

Tingsrätten väljer nu att helt fria 80-åringen från anklagelsen om grov vårdslöshet i trafik, på grund av bristande uppsåt.

Enligt rätten kan mannen inte lastas för olyckorna eftersom ”mycket talar för att XX har drabbats av ett sjukdomstillstånd under färden som kraftigt påverkat hans förmåga att framföra sin bil”.

Jesper MarkenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons