Annons
Växjö

81-åring döms till fängelse för tio sexualbrott mot barn

Växjö • Publicerad 3 mars 2023
Växjö Tingsrätt montage
Växjö Tingsrätt montageFoto: Lars-Göran Rydqvist

En 81-årig man hemmahörande i Växjö kommun åtalades tidigare i år för en hel rad sexualbrott mot barn som skedde mellan 2012 och 2017. Målsägande är två kvinnor som under dessa år var minderåriga.

Mannen blev enligt förhör med målsäganden en nära vän med flickornas familjer, som var nyanlända i Sverige. I polisförhör berättar en av de utsatta kvinnorna att hon ”lärde känna honom för han bodde granne med henne och hennes familj när de kom till Sverige. Han introducerade henne till den svenska kulturen”.

Annons

De två flickorna spenderade mycket tid hos mannen där de bland annat fick titta på tecknad film. När de de var i 11-årsåldern började övergreppen. Ofta fick de glass eller pengar för att utföra olika sexuella tjänster åt honom.

Under förhören har de två kvinnorna berättat initierat om hur de hade varsin dildo som han köpt till dem. Hans DNA fanns på en av sexleksakerna och en av kvinnornas DNA hittades på ett fodral till den.

Mannen döms vid Växjö tingsrätt sex fall av våldtäkt mot barn, två fall av sexuellt ofredande mot barn och två fall av sexuellt ofredande.

Det sammanlagda straffvärdet för brotten är tio års fängelse, enligt domstolen. Men tiden som gått sedan brotten begicks, mannens ålder och att han numera lider av en svår sjukdom innebär att tingsrätten bestämmer straffet till tre års fängelse. Han ska även betala totalt 2,4 miljoner kronor i skadestånd till kvinnorna.

Arvid NorlingSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons