Annons
Växjö

9 av 10 kronobergare äter för lite frukt och grönt

Växjö • Publicerad 27 mars 2023
Frukt
FruktFoto: PETTER ARVIDSON

En ny undersökning har tittat närmare på personers matvanor. Den visar på att kronobergare i genomsnitt äter för lite frukt och grönt. Endast 12 procent får i sig de rekommenderade 500 grammen. Det är dessutom lägre än genomsnittet i Sverige, där 17procent menar att de får i sig rätt mängd frukt och grönt.

Den största anledningen människor som inte får i sig rätt mängd grönt är för att de prioriterar bort det (44 procent), tätt följt av brist på inspiration (41 procent).

Annons

Undersökningen visar även på att ökande levnadskostnaderna i allmänhet den senaste tiden har fått många att försöka spara in på kostnaderna när de handlar mat. Närmare bestämt 66 procent av de tillfrågade kronobergarna uppger att de på ett eller annat sätt försöker hålla matkostnaderna nere. Det man drar ner på först är rött kött, följt av fisk och skaldjur.

Undersökningen heter Vegocracy och har utförts av analysföretaget Kantar. Det är en internationell undersökning med 10 500 deltagare från sju länder. Undersökningen genomfördes på uppdrag av det svenska salladsföretaget Picadeli.

Arvid NorlingSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons