Annons

A-traktorförare lyckades köra ifrån polisen vid biljakt – var ingen trafikfara

Polisbilen lyckades inte hinna ikapp den manipulerade A-traktorn på grusvägarna söder om Växjö.
Nu har 17-åringen som körde A-traktorn friats från åtalet om vårdslöshet i trafik. Enligt tingsrätten är det inte bevisat att han körde så trafikfarligt som lagen kräver.
Växjö • Publicerad 29 oktober 2023
Arkivbild.
Arkivbild.Foto: Mattias Mattisson

Smålandsposten rapporterade i september att en 17-årig pojke hade åtalats misstänkt för olovlig körning och vårdslöshet i trafik, efter en polisjakt på grusvägar i trakterna kring Ingelstad.

Det var en polispatrull som i maj upptäckte att en A-traktor med tillkopplat släp körde mycket snabbare än tillåtna 30 kilometer i timmen och de inledde ett efterföljande.

Annons

Men polisbilen lyckades inte – trots uppgifter om att man körde i närmare 100 kilometer i timmen – hinna ikapp den snabba A-traktorn som försvann ”i ett rökmoln”.

Poliserna kunde dock hitta A-traktorn en stund senare övergiven i ett skogsparti och den togs i beslag. Kort därefter fick en annan patrull information om var A-traktorns ägare – en 17-årig pojke – befann sig och när han konfronterades om körningen erkände han.

Foto från polisen som visar den manipulationskabel som gjorde att A-traktorn kunde köras som en personbil och nå 230 kilometer i timmen.
Foto från polisen som visar den manipulationskabel som gjorde att A-traktorn kunde köras som en personbil och nå 230 kilometer i timmen.

Nyligen dömdes 17-åringen vid Växjö tingsrätt för olovlig körning, eftersom A-traktorn var manipulerad och kunde köras i över 200 kilometer i timmen.

Åklagaren hade även yrkat att 17-åringen skulle dömas för vårdslöshet i trafik efter biljakten, men domstolen friar honom på den åtalspunkten.

Enligt tingsrätten hade polisen som följde efter A-traktorn endast haft den i sikte en kort stund och det råder därför osäkerhet kring hur snabbt fordonet kördes.

”Vid en samlad bedömning finner tingsrätten inte visat att körningen har varit vårdslös på det sätt som krävs”, skriver tingsrätten i domen.

Straffet för den olovliga körningen blev 1 500 kronor i dagsböter.

Här saknas innehåll

Jesper MarkenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons