Annons
Växjö

Afghaner demonstrerade mot talibanregimen

Växjö • Publicerad 13 september 2021
Foto: Maha Nasser

Hundratals afghaner som bor i Växjö och dess grannkommuner samlades i Växjös centrum på lördagseftermiddagen för att protestera mot talibanregimen. Demonstrationen organiserades av Sverigehazarernas förening, AFG NYA Generationen och Pamir förening och samordnades av Hussein Najafi, Nazanin Tavakol och Huma Ahmadi. Många tal mot talibanerna hölls under demonstrationen, eftersom demonstranter fördömde kränkningarna som begåtts av talibanregimen mot det afghanska folket. Afghanerna gick också tagit demonstrationer i samma dag, i flera svenska städer, bland annat Stockholm, Göteborg och Borås.

– Målet med demonstrationerna är att kräva att Sverige och hela världen inte ska erkänna talibanerna som staten Afghanistan. säger Hussein Najafi, en av arrangörerna av demonstrationen i Växjö. Hussein påpekade att talibanerna inte är värda att styra Afghanistan eftersom de inte respekterar de mänskliga rättigheterna och inte respekterar det afghanska folkets vilja.

Annons

– Vi är här idag för att säga till världen, snälla stöd det afghanska folket för deras frihet. Vi är här idag för att höja rösterna för afghaner som lider av missbruk av talibaner. Idag står vi för rättigheterna för afghanska kvinnor och afghanska flickor som skriker, gråter och tigger världen om deras frihet, får sina rättigheter till utbildning, arbete och samhällsdeltagande, som anses vara de mest grundläggande rättigheterna, sa Razia Zameni, talare vid demonstrationen.

– Vi afghaner som bor utanför Afghanistan lider och känner samma smärta som vårt folk i Afghanistan, som Nilofar Jagori, en av demonstranterna, sa och fortsatte:

– Vi vill höja rösterna hos kvinnor och flickor som kämpar för att få sina rättigheter som förlorades och inte respekterades av talibanerna. Vad vi vill säga till den svenska regeringen och hela världen att de inte erkänner talibanregimen som en officiell regering eftersom det inte är den regering som afghanerna villigt valt, och det är inte den demokratiska regeringen som det afghanska folket strävar efter.

Demonstranterna vandrade runt på Växjös gator, ropa för fred och frihet för det afghanska folket och höjde slagord som krävs demokrati och respekt för mänskliga rättigheter.

Maha Nasser
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons