Annons
Växjö

Ahmed Alqadomi är en inspirerande framgångshistoria

Växjö • Publicerad 23 juni 2023
Ahmed Alqadomi, ägare Kungsgrillen.
Ahmed Alqadomi, ägare Kungsgrillen.Foto: Maha Nasser

Ahmed Alqadomi är en palestinier från Irak som kom till Sverige 2008. Berättelsen om Ahmed Alqadomis kamp är inte olik den om vilken affärsman som helst som började från noll. Ahmed drömde om att äga sin egen restaurang sedan barnsben. Så han arbetade inom restaurangbranschen i Irak och startade sin egen restaurang där. Men han tvingades fly från Irak på grund av krig och osäkra förhållanden. I Sverige stöter han på vissa svårigheter. De svårigheterna avskräckte inte Ahmed från att fullfölja sin dröm utan han fortsatte med drömmen och idag äger han restaurangkedjan Kungsgrillen som har nått stora framgångar.

– Jag brukade arbeta på bagerier och restauranger i Irak. Jag öppnade min egen restaurang i Irak när jag var tjugo år gammal. Men sedan var jag tvungen att lämna allt på grund av krig och osäkra förhållanden. När jag lämnade Irak specificerade jag inte min destination. Allt jag ville ha var ett tryggt hem och en bättre framtid för mina barn. Jag började jobba direkt efter min ankomst till Sverige, då kunde jag inte språket flytande och jag hade inget uppehållstillstånd. Ändå fick jag möjligheten att jobba på lager hos ett företag. Samtidigt studerade jag SFI, säger Ahmed Alqadomi till Mosaik.

Annons

I Malmö arbetade Ahmed Alqadomi som städare och lokalvårdare. Sedan flyttade han till Växjö efter att ha fått ett jobb.

– Jag har haft tanken på att starta eget sedan jag kom till Sverige, men jag hade inte kapitalet. Ett år efter att jag kom till Sverige så var Kungsgrillen restaurang ute till försäljning på Blocket för en miljon kronor. Jag ville köpa restaurangen, men jag hade inte kapitalet. När jag flyttade till Växjö, var restaurangen till försäljning igen på Blocket men till ett lägre pris. Även om jag inte hade pengarna bestämde jag mig för att köpa restaurangen och investera i den. Det var en risk, säger Ahmed Alqadomi.

Enligt Alqadomi hade han inte kapitalet och hade inte heller tid att arbeta i restaurangen. Många tyckte att det var ett dåligt beslut att köpa restaurangen och sa till honom att restaurangen aldrig skulle lyckas och ingen skulle komma för att köpa mat från den.

Ahmed Alqadomi, ägare Kungsgrillen.
Ahmed Alqadomi, ägare Kungsgrillen.Foto: Maha Nasser

– Det var faktiskt eländigt att arbeta på restaurangen under de första tre månaderna. Vi hade sällan gäster. Min bror och jag började arbeta. Men jag fortsatte med mitt andra arbete. Efter tre månader bestämde jag mig för att sluta mitt andra jobb som lokalvårdare och för att jobba heltid på restaurangen. Det var ett stort skifte, säger Alqadomi.

Kungsgrillen var specialiserad på att sälja korv och hamburgare. Men Ahmed Alqadomi har ändrat koncept och kvaliteten. Han började med falafel, shawarma, kebab och halloumi istället.

– Den här maten fanns inte i Växjö. När vi ändrade konceptet på restaurangen ökade intäkterna och kunderna började strömma in och vi hade långa köer. Den starkaste annonsen som tjänade min verksamhet var folk som pratade om oss på ett bra sätt. Folk började rekommendera varandra att smaka vår mat. Detta skapar ett gott intryck. Konceptet vi arbetade med var att förändra snabbmatskulturen i Sverige från korv till falafelbollar och kebab. Och detta var en stor framgång, för vi erbjuder inte mat utan kultur. Till exempel när en 80-årig svensk kommer och smakar falafel för första gången i sitt liv och älskar den och kommer tillbaka för att köpa den igen. Jag är väldigt glad och känner att jag har lyckats presentera en kultur, inte bara mat, jag känner att maten vi serverar är välkommen i svensk kultur, säger Ahmed Alqadomi.

När restaurangen var framgångsrik bestämde sig Ahmed för att öppna en filial i centrala Växjö. Därefter öppnades flera filialer. Bland annat på Teleborg, Norremark, Stationen, Alvesta och andra.

– Vi har 8 restauranger i Kronoberg och en restaurang i Kristianstad i Skåne. När jag var ung drömde jag om att äga en egen restaurang. Min dröm gick i uppfyllelse när jag var 33 år. Idag äger jag en restaurangkedja som består av 35-45 anställda med timanställda.

Har du planer på att expandera mer?

– Ja självklart. Jag har en plan att expandera till andra städer i Sverige, som Göteborg, Malmö, Stockholm och andra städer. Men tills vidare bestämde jag mig för att vänta eftersom den ekonomiska situationen i Sverige och världen inte uppmuntrar till investeringar nu. Dessutom har vi en plan att förvandla Kungsgrillen till ett franchisenamn så att namnet kan hyras ut till andra investerare i utbyte mot en summa pengar och en procentandel av vinsten.

Annons

Varför förlorar vissa investerare i restaurangbranschen, tycker du?

– Anledningen är bristen på kvalitet. För kvaliteten som utvecklas i ditt arbete är det som garanterar dig kontinuitet. En del satsar till exempel på restaurangbranschen utan att förstå någonting om den. Detta är det största misstaget. Särskilt när det gäller mat så måste du erbjuda något från hjärtat. Du måste älska det du gör och maten du serverar. Du måste vilja att den som äter ska njuta av det. Folk tycker inte om mat för att det är gott, utan för att det serveras från hjärtat och de känner av det. Detta är restaurangbranschens hemlighet.

Jag läste om dig en gång att du vill stödja ungdoms- och kulturprojekt, kan du berätta om detta?

– Ja! Jag grundade en förening tidigare, men den blev aldrig aktiv. För närvarande har vi kontakt med föreningen Kronoberg Solidaritet. Givetvis kommer det att finnas samarbete och stöd till kulturprojekt och projekt som främjar integration. Oavsett om detta stöd är ekonomiskt, logistiskt eller ett planeringsstöd. Vi kommer att stödja ungdomar i hela Växjö och inte i ett specifikt område. Jag vill bidra till att bygga samhället. Till exempel finns det några ungdomar och tonåringar som orsakar problem i vissa områden. Och jag vill hjälpa dessa unga att vara ambitiösa, framgångsrika och aktiva i samhället. Jag kan inte ge råd till var och en av dem individuellt och jag kan inte heller anställa alla. Men jag kan hjälpa dem genom att stödja kultur-, sport-, utbildnings- och andra aktiviteter.

Maha Nasser
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons