Annons
Växjö

Åklagare vill se politiker bakom galler – klarar inte av att göra samhällstjänst

En dömd politiker har inte gjort sin samhällstjänst. Därför ville åklagaren omvandla straffet till fängelse. Det har inte Växjö tingsrätt gått med på i sin prövning.
Växjö • Publicerad 25 november 2023
En politiker i Kronobergs län har inte gjort sin samhällstjänst efter att ha dömts för våldsbrott. Åklagaren har försökt få straffet omvandlat till fängelse men det har Växjö tingsrätt sagt nej till.Foto: MAXIM THORE

Politikern, som numera företräder ett lokalt nationalistiskt parti, dömdes av Växjö tingsrätt i januari 2021 för våld mot tjänsteman och ringa misshandel..

Straffet blev villkorlig dom med 50 timmars samhällstjänst och ett skadestånd på 5 000 kronor.

Annons

Domen överklagades men fastställdes av Göta hovrätt ett år senare, i januari 2022.

Politikerna har fortfarande inte gjort sina 50 timmars samhällstjänst.

Åklagaren Annika Hammar anser att det handlar om en allvarlig form av misskötsamhet och vill att straffet ska omvandlas till en månads fängelse.

För att det ska gå att genomföra krävs det att domen mot honom upphävs och omvandlas till ett fängelsestraff.

Det har Växjö tingsrätt sagt nej till i sin prövning med hänvisning till en rad olika rättsfall.

Anledningen är att politikern är helt oförmögen att arbeta, enligt läkarintyg.

”Han har varit förhindrad att genomföra samhällstjänsten på grund av omständigheter som han inte har kunnat kontrollera och det ska förstås inte läggas honom till last” svarar hans advokat Johan Larsson via ett mejl.

Enligt tingsrättens beslut har politikern sagt att han har frågat efter ett administrativt arbete som samhällstjänst – där det finns möjligheter att ta pauser och vila.

Men något sådant arbete har inte gått att ordna.

”Vilket sannolikt beror på att min klient har varit sjukskriven”, skriver Johan Larsson i mejlet.

Annons

Deras förhoppning är nu att åklagaren ska tänka om och släppa kravet på samhällstjänst.

”Med hänsyn till att min klient numera bedöms vara helt arbetsoförmögen och eftersom ingenting i nuläget tyder på att det förhållandet kommer förändras”, svarar Johan Larsson.

Tingsrättens beslut meddelades för någon dag sedan och åklagaren Annika Hammar ska nu ta ställning till hur hon ska göra.

– Jag har fått beslutet från domstolen och ska nu överväga mina alternativ om hur man ska gå vidare. Jag har inte bestämt mig ännu, säger hon.

Politikern har inte själv vela svara på frågor utan hänvisat till sin advokat.

Samhällstjänst

Alternativ till fängelse

Samhällstjänst är en brottspåföljd som innebär att den dömde får utföra praktiskt, oavlönat samhällsnyttigt arbete istället för att sitta i fängelse.

Domstolen kan döma till samhällstjänst för brott som annars skulle ha lett till upp till ett års fängelse. Samhällstjänsten kontrolleras av frivården och om den dömde missköter samhällstjänsten genom att till exempel vara alkohol-eller drogpåverkad på arbetsplatsen kan istället fängelse dömas ut.

Källa: Kriminalvården

Här saknas innehåll

Lennart ErnstssonSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons