Annons
Växjö

Akutmottagningen skär ner på nattpersonal - läkarna får mindre tid för patienter

Växjö • Publicerad 17 mars 2023
Johan Danielsson, ordförande, Kronobergs Läns Läkarförening.
Johan Danielsson, ordförande, Kronobergs Läns Läkarförening.Foto: Marie Fransson

Sedan en tid tillbaka arbetar inga medicinska sekreterare på akutmottagningen i Växjö om nätterna. Några av deras arbetsuppgifter är administrativa, till exempel journalföring. Arbetsuppgifter som nu läkarna får ta på sig, något som tar tid från patienterna.

– Vi tycker att det här känns orimligt. En läkare på natten har ansvar för svårt sjuka patienter. Att då efter klockan 23 behöva lägga ned arbetstid för att själv skriva journaler, speciellt när det gäller patienter som ska skickas vidare till ett annat sjukhus känns orimligt. Vår huvuduppgift är att hantera patienter medicinskt, så jag ser det här som en patientsäkerhetsfråga, säger Johan Danielsson, ordförande i Kronobergs läkarförening och öronläkare vid Centrallasarettet till Smålandsposten.

Annons

Sjukhuschef Florence Eddyson Hägg säger att flera av de uppgifter medicinska sekreterare har försvinner i den digitala omställning som nu pågår i vården.

– Tidigare har läkare dikterat och en sekreterare skrivit ut. Nu har vi taligenkänning som innebär att någon pratar in och så skrivs det automatiskt. Då försvinner vissa arbetsuppgifter, säger hon och fortsätter:

– Det är inte alla regioner som har medicinska sekreterare nattetid och vi ska inte sparka ut dem. De finns kvar dagtid och vissa uppgifter kan journalföras av dem nästkommande dag. Vi måste se över våra arbetssätt, ställa om och förändra.

Här saknas innehåll

Arvid NorlingSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons