Annons

Äldre man spred skräck: Kastade urin, hotade och sparkade kvinnor

Han har kastat urin på dem och skrattat. Han har sparkat dem, slagit dem och försökte hugga dem med glasskärvor. Han har hotat och förolämpat dem.
Nu döms en äldre man på ett äldreboende för ett stort antal brott begångna mot boendets kvinnliga personal.
Växjö • Publicerad 2 juli 2023
.
.Foto: MAXIM THORE

Mannen flyttade in på äldreboendet i Växjö under hösten 2021. Efter ett tag började han enligt personalen att missbruka alkohol och betedde sig allt värre. Under våren 2022 förvärrade mannens dåliga beteende och han började begå brott mot boendets personal.

Alla brottsoffren är kvinnor och mannens verbala attacker har ofta haft att göra med just kvinnornas kön. Han har regelbundet kallat kvinnorna för ”jävla horor”. En av kvinnorna har han hotat genom att säga att han skulle våldta henne. Till samma kvinna har han sagt att hon inte duger till något annat än sexuella handlingar.

Annons

Han har vid flera tillfällen utdelat slag och sparkar mot kvinnorna. Vid ett tillfälle använde han en glasskärva och försökte hugga en av sina medboende. Enligt brottsoffret och ett vittne var han väldigt nära att lyckas och det var bara tillfälligheter som gjorde att han inte träffade henne i armen eller i kroppen. Kvinnan var märkbart rädd och skakad efter att hon insett att han hade en glasskärva i handen och hur nära det var.

Vid rättegången har en av kvinnorna berättat att hon sedan dess diagnosticerats med posttraumatiskt stressyndrom, PTSD. Hon har levt i rädsla för att träffa honom igen och undvikit ställen där han skulle kunna befinna sig, som till exempel Systembolaget.

Två av kvinnorna tvingades också utstå verbala attackerna på grund av deras etnicitet och religion.

Det var just när de två muslimska kvinnorna arbetade som mannen tog sig till deras avdelning och försökte påkalla personal. När de två kvinnorna närmade sig honom såg de hur han räckte sig efter någonting under hans tröja. Han tog fram en flaska fylld med urin. När de försökte springa därifrån kastade han flaskan mot dem. Kvinnorna fick hans urin på sina kläder och på sina skor. Enligt en utav kvinnorna ska mannen ha börjat skratta efter att han sett att de fick urin på sig.

Mannen har nekat till alla brottsmisstankar men har, enligt tingsrätten, inte kunnat motbevisa de anklagelserna. I de flesta fall har han endast påstått att han inte minns att det gått till på det sätt som kvinnorna uppger, men utan att kunna ge någon annan förklaring.

Tingsrätten menar också att kvinnornas vittnesmål är trovärdiga och att de får stöd i teknisk bevisning samt andras vittnesmål. Mannen döms därför för alla brott han åtalades för. Det handlar om totalt elva: Tre fall av misshandel, ett fall av försök till misshandel, fem fall av olaga hot och - till sist - två fall av ofredande.

Mannen döms till skyddstillsyn med övervakning. Mannen ska också betala ut skadestånd till kvinnorna på totalt cirka 70 000 kronor, där det största skadeståndet är 35 700 kronor.

Johannes TurstamSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons