Annons
Växjö

Äldre stridsflygplan flyger över Växjö

Växjö • Publicerad 28 maj 2023
En tidigare flygning med J29 Tunnan, J32 Lansen, J35 Draken, SK37 Viggen och Jas 39 Gripen.
En tidigare flygning med J29 Tunnan, J32 Lansen, J35 Draken, SK37 Viggen och Jas 39 Gripen.Foto: ARNE FORSELL

På måndag den 29 maj är det Veterandagen som enligt riksdagen syftar till att fira och ge erkänsla till Sveriges samtliga veteraner och deras anhöriga, inte bara de militära utan även polisen, tullen, Kustbevakningen, Kriminalvården och andra myndigheter.

F17 och Marinbasen kommer att uppmärksamma Veterandagen i Ronneby och satsar bland annat på flygning med gamla svenska stridsflygplan i Kronoberg, Kalmar och Blekinge.

Annons

– Flygplanen kommer först att flyga över Växjö, Kalmar och Karlskrona för att sedan avsluta med överflygningen i Ronneby. Det blir alltså en Veterandagsflygning, säger F17:s kommunikationschef Helene Nyberg till Smålandsposten.

Flygningen genomförs av föreningen Swedish air force historic flight. Under uppvisningen ingår stridsflygplanen J29 Tunnan, J32 Lansen, J35 Draken, SK37 Viggen och Jas 39 Gripen.

Formationen flyger vid passage på ungefär 600 meters höjd och med en fart på ca 600 km/h. Flygningen från och till F 17 beräknas ta drygt en timmes tid med start klockan 15.15. Flygrutten med platser och tider är preliminär och kan komma att ändras.

Här saknas innehåll

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons