Äldreboende får kritik – gammal mat och ljummen köttfärslimpa
I början av januari genomförde inspektörer från miljö- och hälsoskyddskontoret en oanmäld inspektion på ett äldreboende i Växjö kommun.
Inspektörerna upptäckte flera avvikelser från livsmedelslagstiftningen, bland annat flera livsmedel vars bäst före-datum hade passerats.
Potatismos-pulver som fanns i skafferiet hade gått ut för nästan ett år sedan och fick omgående kasseras, skriver den ansvarige inspektören i sin rapport och tillägger att äldreboendet ”bör se över sin rutin gällande förvaring av livsmedel”.
Enligt verksamhetens rutin ska all mat på äldreboendet som upphettas eller återuppvärms hålla minst 70 grader, men inspektionen visade att mat vid flera tillfällen hade serverats med lägre temperaturer. På en avdelning hade omsorgstagarna fått köttfärslimpa som endast höll 48,6 grader, skriver inspektören vidare i sin rapport.
Miljö- och hälsoskyddskontoret kommer att genomföra en uppföljande kontroll på boendet för att se till att personalen har åtgärdat bristerna i livsmedelshanteringen.