Annons
Växjö

Alexander Mahmoud prisas på nytt

Växjö/Alvesta • Publicerad 15 juni 2022
Alexander Mahmoud, Josefin Sköld och Patrik Lundberg
Alexander Mahmoud, Josefin Sköld och Patrik LundbergFoto: Pressbild

Prisregnet över Alexander Mahmoud, som är från Grimslöv och inledde sin karriär på Smålandspostens ungredaktion, fortsätter. Tillsammans med DN-kollegorna Josefin Sköld och Patrik Lundberg har han nu vunnit Svenska Röda Korsets journalistpris 2022.

− Vi har haft en oerhörd bredd bland årets nominerade bidrag och det har varit väldigt givande att ta del av alla relevanta berättelser. I slutändan var juryn helt överens om vinnarbidraget, en hjärtskärande och viktig granskning som vi kommer bära med oss under lång tid framöver, säger Anna Hägg-Sjöquist, ordförande i Svenska Röda Korset.

Annons

Trion från DN har tidigare vunnit Stora journalistpriset och Guldspaden för sin granskning ”Barn till varje pris” om det svenska adoptionssystemet.

Svenska Röda Korset har sedan 2006 delat ut ett journalistpris som belönar en journalistisk gärning, i form av ett reportage eller särskild satsning, som under föregående år ökat förståelsen för de humanitära konsekvenserna och komplexiteten i dagens kriser eller katastrofer, ute i världen såväl som i Sverige.

Vinnaren av Svenska Röda Korsets journalistpris 2022 får ett resestipendium på 30 000 kronor.

Fakta

Motivering för vinnarpriset

Med närvaro, respekt och omfattande research skildras hur längtan efter barn har skapat en omänsklig och profithungrig människohandel. Det välkoordinerade samspelet mellan text och bild ger berättelserna djup och bredd och avslöjar med knivskarpt hjärtskärande precision spelet bakom exploaterandet av fattiga mödrar och fäder – med livslånga trauman som följd.

Trots att många adoptivföräldrar handlat i god tro och inte medvetet deltagit i dessa adoptioner, väcker artikelserien både ilska och sorg och lämnar läsaren med viktiga frågor; hur kunde detta tillåtas att pågå och hur kan adoptioner i framtiden genomföras på ett så bra sätt som möjligt?

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons