Annons
Växjö

Alkoholens konsekvenser kostar länet miljardbelopp

Kronoberg • Publicerad 23 augusti 2021
Arkivbild.
Arkivbild.Foto: Carl Johan Engvall

På uppdrag av Systembolaget har analysföretaget Ramboll studerat alkoholens konsekvenser för samhället i Sveriges län. Enligt studien, som bygger på siffror från 2017, dricker invånarna i Kronoberg i snitt 8,24 liter alkohol varje år. Vilket ligger lite under rikets genomsnitt som ligger på drygt nio liter.

Enligt ett pressmeddelande från Systembolaget kostar kronobergarnas alkoholkonsumtion samhället cirka 1,7 miljarder varje år. Det är bland annat kostnader för produktionsbortfall som en påföljd av sjukskrivningarna, förtida dödsfall och sjuknärvaro på jobbet till följd av baksmälla.

Annons

Kostnaden för produktionsbortfallen uppgår till 576 miljoner kronor i Kronoberg. Den alkoholrelaterade brottsligheten kostar 118 miljoner medan kostnaden för vård och behandling uppgår till 277 miljoner.

I studien har man även räknat på kostnaden för försämrad livskvalitet – för den som dricker och för omgivningen. Den kostnaden beräknas uppgå till 818 miljoner kronor.

– Det finns ett behov av mer fakta kring de samhällskostnader som alkoholen leder till så att rätt åtgärder kan sättas in för att hålla nere skador och kostnader. Det här är den första studien i sitt slag – det är första gången någon räknat på alkoholens kostnader och nyttor per region, säger Malin Sandquist, avdelnings-direktör Bolag och Samhälle på Systembolaget, i en kommentar till studien.

Analysföretaget skriver i rapporten att det finns osäkerheter i beräkningarna av kostnaderna.

Tova LyrénSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons