Annons
Växjö

Alliansen budgeterar för stort underskott – satsar på medarbetarna

Växjö • Publicerad 23 maj 2023
Mikael Johansson (M), Anna Zelvin (KD), Elizabeth Peltola (C) och Bo Bergsjö (L) från Alliansen i Region Kronoberg.
Mikael Johansson (M), Anna Zelvin (KD), Elizabeth Peltola (C) och Bo Bergsjö (L) från Alliansen i Region Kronoberg.Foto: Pressbild

Den styrande Alliansen i Region Kronoberg har presenterat sitt budgetförslag för 2024. Partierna budgeterar ett underskott på minus 168 miljoner kronor i en budget som totalt omfattar drygt 7,9 miljarder kronor.

– Med tanke på de svåra ekonomiska förutsättningar som sjukvårdssverige har, är jag glad att det budgeterade underskottet inte blir större, säger Mikael Johansson (M), regionstyrelsens ordförande.

Annons

Under 2024 väntas kraftiga tillfälliga ökningar av pensionskostnader på över 400 miljoner kronor.

Allianspartierna M, KD, C och L vill satsa stort på medarbetarna och föreslår bland anat bonusar om anställda stannar i Region Kronoberg och om anställda rekryterar kollegor. Dessutom vill de avskaffa delade turer, ha en bemanningsenhet likt en personalpool där personal med god kompetens och flexibilitet kan få rejält lönetillägg och möjliggöra för personal med minst fem års tjänstgöring att vidareutbilda sig med ekonomiskt stöd.

– Medarbetarna är Region Kronobergs viktigaste resurs, vi måste attrahera och locka fler vilket vi nu kan göra på flera sätt med vårt medarbetarpaket, säger Anna Zelvin (KD), vice ordförande i Regionstyrelsen.

Pengar kommer att flyttas från trafiknämnden, regionala utvecklingsnämnden, kulturnämnden och regionstyrelsen för att prioritera medarbetare, primärvård och lönerevision.

Här saknas innehåll

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons