GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Alliansen fortsätter styra Region Kronoberg

Växjö • Publicerad 19 oktober 2022
Alliansen fortsätter att styra Region Kronoberg. Från vänster: Anna Zelvin (KD), Bo Bergsjö (L), Elizabeth Peltola (C), och Mikael Johansson (M).
Alliansen fortsätter att styra Region Kronoberg. Från vänster: Anna Zelvin (KD), Bo Bergsjö (L), Elizabeth Peltola (C), och Mikael Johansson (M).Foto: Lars-Göran Rydqvist

Alliansen fortsätter att styra Region Kronoberg meddelade partierna under en presskonferens under onsdagen. Men det blir ett minoritetsstyre som måste söka stöd i andra partier för att få igenom sin politik.

– Jag är glad att Alliansen nu kan fortsätta det arbete som vi har påbörjat under den gångna mandatperioden. Vi fortsätter nu arbetet utifrån det budgetförslag vi beslutade om i juni, där stort fokus ligger på att ta oss igenom den lågkonjunktur som ligger framför oss, säger Mikael Johansson (M), regionstyrelsens ordförande.

Partierna lyfter upp frågor som personaltillgången, den nära vården och folkhälsan som viktiga.

– Bristen på vårdplatser i Sverige kräver prioritering av personalpolitiken för att garantera rekrytering, en god arbetsmiljö och därmed säkerställa patientsäkerheten. Ett lyhört ledarskap, respektfull dialog med medarbetarna och uppföljning skall prioriteras. Fler utbildningsplatser är en annan viktig del i det arbetet, säger Anna Zelvin (KD).

I regionvalet i höstas tappade Moderaterna 1,07 procentenheter och Centerpartiet 4,17 procentenheter samtidigt som Socialdemokraterna ökade med över två procentenheter. Moderaterna, Kristdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna har tillsammans 25 mandat och för en majoritet i regionfullmäktige krävs 31 mandat. Vänsterpartiet och Socialdemokraterna har tillsammans 26 mandat och de två partierna har meddelat att de kommer att vara i opposition. Sverigedemokraterna har tio mandat.

Fakta

Valresultatet i regionvalet i Kronoberg

S: 33,07% (+2,07)

M: 21,6% (-1,07)

SD: 15,58% (+2,9)

KD: 8,28% (+0,75)

V: 7,59% (+0,33)

C: 6,76% (-4,17)

L: 4,25% (+0,21)

Fakta

Mandatfördelningen

S: 21 (+2)

M: 13 (-1)

SD: 10 (+2)

KD: 5 (Oförändrat)

V: 5 (Oförändrat)

C: 4 (-3)

L: 3 (Oförändrat)

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.