Annons
Växjö

Alliansen vill sänka skatten i Växjö

Växjö • Publicerad 24 maj 2022

Här saknas innehåll

Under tisdagen presenterade Alliansen i Växjö kommun sitt förslag till budget för 2023. Partierna, Moderaterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Liberalerna föreslår för första gången på flera år skattesänkningar. Det sker då hushållen pressas av stigande priser, inflation och räntor. Partierna föreslår att den kommunala skatten ska sänkas med 0,3 procentenheter, från 20,19 till 19,89.

– Vi fortsätter ha välfärdens kärna och växjöbornas bästa i fokus. Nästa år kombinerar vi sänkt skatt, resurstillskott till välfärden och höjt överskottsmål. Det är ett styrkebesked för Växjös ekonomi. Vi kan stärka hushållen, trygga välfärden och säkra investeringstakten samtidigt, säger Anna Tenje (M), kommunstyrelsens ordförande.

Annons

Allianspartierna vill också höja friskvårdsbidraget till kommunens anställda, från 1 500 kronor till 2 000 kronor, och införa större valfrihet med kött och vegetariskt varje dag i skolmaten.

I budgetförslaget skjuter partierna också till ytterligare en miljon kronor årligen till Evedalsområdet som enligt partiernas förslag skulle kunna användas till en utedansbana, en gästbrygga eller en renovering av hopptornet. Partierna höjer också skolpengen riktat till kvalitet i undervisning och föreslår satsningar på elevhälsan.

För näringslivet vill partierna förbereda ny verksamhetsmark, införa servicegaranti och sänka bygglivs- och tillsynsavgifter för att förenkla för företagen.

Beslut om budget för 2023 tas av kommunfullmäktige 7 juni.

Andreas Olsson (C), kommunalråd, Anna Tenje (M), kommunstyrelsens ordförande, Jon Malmqvist (KD), ordförande i kultur och fritidsnämnden, och Gunnar Nordmark (L), ordförande i kommunstyrelsens hållbarhetsutskott.
Andreas Olsson (C), kommunalråd, Anna Tenje (M), kommunstyrelsens ordförande, Jon Malmqvist (KD), ordförande i kultur och fritidsnämnden, och Gunnar Nordmark (L), ordförande i kommunstyrelsens hållbarhetsutskott.Foto: Pressbild
Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons