Annons
Växjö

Allt fler barn i Kronoberg lever med fetma

Växjö • Publicerad 12 oktober 2022
Genrebild.
Genrebild.Foto: Paul Madej

Andelen 11-15-åringar i Kronoberg som lever med obesitas (fetma) har femdubblats under de senaste tre decennierna, enligt en sammanställning som Hjärt-Lungfonden har gjort. I Sverige lever mer än var femte skolbarn i mellan- och högstadieåldern med övervikt eller obesitas. Det medför en kraftigt ökad risk för förtida röst och enligt Hjärt-Lungfonden är risken före 30 års ålder tre gånger högre än hos den allmänna befolkningen.

– Den starka kopplingen mellan barnfetma och hjärt-kärlsjukdom i vuxen ålder är välkänd idag. Därför är det oroande att övervikt och obesitas ökar bland barn och unga. Det gör forskning på området angelägen. Men det är också tydligt att det måste finnas bättre förutsättningar för alla barn att leva hälsosamt, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden.

Annons

Enligt Världshälsoorganisationen WHO utgör barnfetma idag en av de allvarligaste utmaningarna för folkhälsan. Det är starkt kopplat till allvarliga problem som hjärt- och kärlsjukdom, typ 2-diabetes och inflammation som stör ämnesomsättningen och ökar risken för cancer och autoimmuna sjukdomar som MS och typ 1-diabetes.

Här saknas innehåll

Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons