Annons

Allt fler provtas för covid-19 i Kronoberg: ”Det är en extrem provtagning”

Smittspridningen är fortsatt hög och förra veckan slog Kronoberg rekord i antalet genomförda provtagningar av covid-19 i länet.
Kronoberg • Publicerad 12 maj 2021
.
.Foto: Jonas Engman

Hittills har närmare 163 000 analyser av PCR och antigentester genomförts i Kronobergs län sedan pandemins start. I takt med att fler testas positivt för covid-19 ser även smittskyddsläkaren Christian Blomkvist att det testas allt fler människor i länet.

– Det är en extrem provtagning och nu har vi slagit ytterligare ett rekord i provtagningen med över 7 200 analyser som genomfördes förra veckan i Kronoberg. Det är bra, för när man provtar mer så hittar man också mer, säger Christian Blomkvist.

Foto: Region Kronoberg. Här visar den blåa kurvan att allt fler testar sig för covid-19 i Kronoberg.
Foto: Region Kronoberg. Här visar den blåa kurvan att allt fler testar sig för covid-19 i Kronoberg.
Annons

Hur kommer det sig att fler testar sig nu jämfört med tidigare?

– Det beror nog mycket på riktlinjerna kring hushållskontakter och nära kontakter. Tidigare har det bara gällt de som känner symtom.

Enligt smittskyddsläkaren är det bra om man går och testar sig vid minsta känning av covid-19 symtom, eller om man är nära kontakt eller hushållskontakt.

– Däremot ska man inte testa om sig för att friskförklara sig. Det sker på rent kliniska grunder, säger han.

Sedan vecka 15 genomförs det över 5 000 tester per vecka i länet.

Här saknas innehåll

Elvedin BasicSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons