Annons
Växjö

Allt längre väntetider på akuten – så är läget i Växjö och Ljungby

Väntetiderna blir allt längre på landets akutmottagningar. I Växjö var den genomsnittliga vistelsetiden på akuten i fjol fyra timmar.
– Det är utan tvekan de äldsta och sköraste som far mest illa.
Kronoberg • Publicerad 30 oktober 2022

Här saknas innehåll

Väntetiderna på akuten blir allt längre, rapporterar Expressen. Tidningen har tagit del av nya siffror från Socialstyrelsen som visar att medianvistelsetiden på landets akutmottagningar under 2021 – för patienter som är 19 år eller äldre – låg på 4 timmar och 3 minuter.

Men skillnaderna mellan sjukhusen är stora. Längst får patienterna ligga på Karolinska i Stockholm, med en mediantid på 6 timmar och 22 minuter, tätt följt av Södersjukhuset med 6 timmar och 10 minuter.

Annons

Socialstyrelsens siffror för Kronoberg visar att medianvistelsetiden vid akuten på Växjö lasarett under 2019 låg på 3 timmar och 47 minuter. Under 2021 hade vistelsetiden ökat till 4 timmar och 1 minut.

På Ljungby lasarett fick akutpatienterna vänta något kortare tid. Under 2019 var medianvistelsetiden 2 timmar och 48 minuter och 2021 hade den siffran ökat till 3 timmar och 11 minuter.

Snabbast i Sverige under 2021 var Oskarshamns sjukhus med 2 timmar och 13 minuter.

– Trots färre besök ökar tiden som patienterna tvingas vistas på akuten och är nu högre än åren före pandemin. Det är bekymmersamt, säger Mats Granberg, sakkunnig i akutsjukvård på Socialstyrelsen till Expressen.

De allra äldsta patienterna, 80 år och över, tvingas ofta ligga allra längst på akuten.

– Det är utan tvekan de äldsta och sköraste som far mest illa, fortsätter Mats Granberg.

Detta beror enligt Mats Granberg på att äldre ofta har en komplicerad sjukdomsbild, kanske inte är urakuta som exempelvis ett offer för en trafikolycka, och därför blir nedprioriterade.

Arkivfoto från akuten i Växjö.
Arkivfoto från akuten i Växjö.Foto: Urban Nilsson
Jesper MarkenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons