Annons
Växjö

Alpackor, zebror och åsnor lockar besökare till Ingelstad

Nu har Ingelstadgymnasiets djurpark öppnat för sin andra säsong. Besökarna kan stifta bekantskap med såväl alpackor som vallabys och zebror.
– Vi märker ett stort intresse och särskilt från barnfamiljer, säger Rebecka Sköld, zoolog på Ingelstadgymnasiet.
Ingelstad • Publicerad 31 maj 2023
Åsnorna Tore och Henry är nykomlingar på djurparken.Foto: David Färdigh

Djurparken i Ingelstad har nyligen fått tillökning i form av tre vallabyungar. Än så länge gömmer de sig i mammans pung men om man tittar noga så kan man emellanåt skymta huvud och svansar.

– Totalt har vi nu sju stycken rödhalsade vallabys. Fyra vuxna och tre ungar, berättar Rebecka.

Annons

Vallabys är en mindre variant av kängurus och såväl kroppsformen som det karakteristiska skuttandet är identiskt. De håller dock en viss distans till besökarna och gillar inte alltför mycket uppmärksamhet. Desto mer sociala och gosiga är åsnorna Tore och Henry, som också tillhör nykomlingarna på djurparken.

– De är tama och tanken är att besökarna ska kunna klappa dom. Särskilt barn vill gärna röra vid djuren.

Hur är åsnor som djur?

– Envisa! Antingen vill de eller så vill de inte. Att övertala en åsna att göra något mot sin vilja är så gott som omöjligt.

Zebrorna tillhör huvudattraktionerna på Ingelstadgymnasiets Djurpark som nu öppnat för sin andra säsong.Foto: David Färdigh

Ingelstadgymnasiet hade premiäröppning av djurparken ifjol. Det huvudsakliga syftet med anläggningen är att eleverna på skolan ska få praktisk träning i att sköta djur och få prova på hur det är att driva en djurpark. I det ingår också momentet att välkomna, informera och hantera besökare.

– Djurparken är öppen för allmänheten. Öppettiderna just nu är klockan 10 till 15 på lördagar och söndagar. Från och med vecka 24 har vi öppet varje dag.

Hur är intresset?

– Stort. Det är god tillströmning av barnfamiljer och vi har även många förskolor på studiebesök. Det finns något speciellt i kombinationen barn och djur.

Förutom nubiska getter, minigrisar och skånegäss så tilldrar sig alpackorna och zebrorna särskilt stort intresse.

– Våra tre alpackor ska nu insemineras och kommer förhoppningsvis få ungar till nästa sommar. De två zebrorna drar alltid blickarna till sig med sina speciella randiga, svartvita mönster, som dessutom matchar björkarna här i hängslet.

Alpackorna har precis fått vinterpälsen avklippt inför sommarsäsongen, berättar zoologen Rebecka Sköld.Foto: David Färdigh

Här saknas innehåll

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons