Annons
Växjö

Amerikanska företags satsningar kan gynna Kronoberg

Växjö • Publicerad 23 augusti 2022
Foto: Pressbild

Trots att inflationen och den ekonomiska oron ökar vill många amerikanska företag investera mer och anställa fler i Sverige, visar en ny undersökning från AmCham, den amerikanska handelskammaren i Sverige.

– Sverige är bland tio i topp över de länder som USA handlar med och exporterar mer än dubbelt som mycket som vi importerar från USA. Trots att ekonomin är ett orosmoln, så är företagen fortsatt investeringsvilliga i båda länderna, vilket gynnar Sverige som helhet men också potentiellt ett län som Kronoberg, säger Peter Dahlen, chef för AmCham.

Annons

Undersökningen genomfördes vid amerikanska handelskammarens årliga sammanträde och besvarades av företag med verksamhet i både USA och Sverige. Undersökningen visar att 33 procent av företagen bedömer att deras investeringar kommer att öka och 43 procent av företagen bedömer att antalet anställda i verksamheterna kommer att öka.

– Det är positivt för båda länderna att framtidstron, investeringsviljan och viljan att fortsätta skapa jobb fortsatt är stark. Det visar hur viktigt det är att företag fortsätter handla mellan länderna – inte minst i tider av ekonomisk osäkerhet. På en regional nivå så får den här typen av investeringar ofta positiva följdeffekter i underleverantörsled, vilket potentiellt kan skapa nya affärsmöjligheter för företagen i Kronoberg, säger Peter Dahlen.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons