Annons

Anders har Växjös vassaste yrke – slipar knivar, kvarndelar och sekatörer

Anders Rohdin har förmodligen Växjös vassaste yrke. Som bisyssla driver han nämligen företaget Växjö knivsliperi och charkuteriservice. Det handlar om att slipa allt från köksknivar till kvarndelar och sekatörer.
– Främsta kundgrupperna är livsmedelsbutiker, restauranger och privatpersoner.
Växjö • Publicerad 14 oktober 2023
Växjös vassaste yrkesman? Företagaren Anders Rohdin har hittat sin nisch och utför slipningar av bland annat köksknivar, kvarndelar och trädgårdsredskap.
Växjös vassaste yrkesman? Företagaren Anders Rohdin har hittat sin nisch och utför slipningar av bland annat köksknivar, kvarndelar och trädgårdsredskap.Foto: David Färdigh

Det var egentligen slumpen. För drygt tio år sedan tyckte Anders Rhodin att det var dags att göra något nytt. Av en tillfällighet fick han veta att ett knivsliperiföretag var till salu.

– Jag tyckte det lät spännande och att verksamheten hade utvecklingspotential. 2012 köpte jag företaget inklusive maskinparken och lärde mig hantverket.

Annons

Omfattningen av verksamheten har varierat. Under en femårsperiod körde han företaget på heltid men när arbetsdagarna blev alltför långa bestämde han sig sedan för att minska ner på antalet uppdrag.

Idag har han det som en bisyssla.

– Jag tycker att det är på en lagom nivå.

Vi hälsar på hos Anders i hans sliperiverkstad. Det är här som han tillbringar kvällarna med att slipa köksknivar och kvarndelar eller hyvla skärbrädor. Dessutom blir det även en hel del trädgårdsredskap som exempelvis sekatörer.

– Nu fick jag precis in en beställning på slipning av en lie. De måste vara vassa annars går de inte att arbeta med.

Vilka är dina främsta kunder?

– Livsmedelsbutiker och restauranger är återkommande kunder. Det är både lämning av knivar och kvarndelar för slipning eller service direkt på plats. Jag utför exempelvis såväl planslipning som skålslipning på kvarndelar.

Oslipade kvarndelar innebär att färsen blir geggig och svår att mala och oslipade knivredskap gör att tillskärningen blir jobbig att utföra.

– Knivar som används regelbundet bör slipas åtminstone två gånger om året.

Blänkande vasst! Gamla knivar blir som nya genom att slipas.
Blänkande vasst! Gamla knivar blir som nya genom att slipas.Foto: David Färdigh

Anders slipar även knivar åt privatpersoner. Antalet uppdrag är ganska jämnt fördelat under året men det finns två tydliga toppar.

Annons

– Dels inför grillsäsongen på sommaren, dels inför julen när folk vill ha vassa knivar när de ska skära julskinkan.

Kunderna finns huvudsakligen inom tio mils radie, men det händer att det kommer mer långväga beställningar.

– Men då skickas knivarna via försändelser.

Bisysslan som knivslipare innebär en hel del kvällsarbete men det är värt besväret menar Anders. Förutom att han gillar själva hantverket så uppskattar han den sociala kontakten med kunderna.

– Det är ett väldigt tacksamt yrke. Folk blir alltid glada när man kommer och levererar nyslipade knivar. Jag skulle inte vilja vara utan den biten.

Fakta

Anders Rohdin

Företag: Växjö Knivsliperi och charkuteriservice.

Startade: Driver företaget sedan 2012. Numera som bisyssla. ”Det känns som en lagom nivå”.

Finns: Sliperiverkstad med inlämning på Lingonvägen.

Verksamhet: Slipning av bland annat köksknivar, kvarndelar och trädgårdsredskap. Utför även hyvling av skärbrädor. Dessutom återförsäljare av diverse knivredskap och tillbehör.

Kundgrupper: Livsmedelsbutiker, restauranger och privatpersoner, mestadels inom tio mils radie.

Ovanligt yrke: Vad jag vet så är jag Växjös enda knivslipare.

Yrkesskada: Jo, när jag är hemma hos folk brukar jag inte kunna låta bli att kolla om köksknivarna är slipade eller inte. Är knivarna i dåligt skick brukar jag påtala bristerna.

Kvalitén på knivar: Generellt kan man säga att man får vad man betalar. Billiga knivar håller inte lika länge som dyra. Men ibland kan man hitta Ikea-knivar som håller jättehög kvalité.

Då är skaderisken störst: När folk som är vana vid slöa knivar plötsligt ska skära med nyslipade knivar. De tar i för mycket och så är olyckan framme.

Högsäsong: När det gäller privatkunderna så brukar det vara två toppar, dels inför grillsäsongen på sommaren, dels inför julen när man vill ha en vass kniv att skära skinkan med.

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons