Annons

Andreas missionerar om gott kaffe för folket

Bra kaffe för folket. Det är budskapet från Andreas Johansson, den passionerade kaffeälskaren som driver kaffebaren Bönan och Mustaschen i Växjö.
– I Sverige bälgar vi i oss mängder med kasst kaffe. Min mission är att få folk att dricka mindre men bättre kaffe.
Växjö • Publicerad 11 november 2023
Mer gott kaffe till folket. Det är budskapet från passionerade kaffeälskaren AndreasJohansson som driver kaffebaren Bönan och Mustaschen i Växjö.
Mer gott kaffe till folket. Det är budskapet från passionerade kaffeälskaren AndreasJohansson som driver kaffebaren Bönan och Mustaschen i Växjö.Foto: Privat

Det var på promenaden från kaffebaren Gusto i Växjö city till arbetsplatsen på Citygross som något hände. Andreas hade köpt en kopp kvalitetskaffe men tyckte inledningsvis att det kändes som blask.

– Men eftersom jag är snål ville jag inte kasta kaffet utan fortsatte dricka på vägen till Citygross, och i takt med att kaffet svalnade så kände jag plötsligt nya smaker. Både mjölkchoklad, bär och jordgubbe. Så när jag kommit fram till Citygross var jag frälst!

Annons

Fast de första stegen in i kaffevärlden hade Andreas redan tagit hemma när han införskaffade sin första kaffekvarn.

– Egentligen är allt mina barns fel. Det var i samband med pappaledigheten som jag nördade in mig på kaffe. Jag har nämligen en nördådra. Blir jag intresserad av något så vill jag veta allt. Ge mig ett finger så tar jag hela handen.

Med egen kaffekvarn och insikten att det finns väldigt få sorters kaffe i de svenska butikerna så började han beställa hem hela bönor. Han malde eget kaffe, läste på om kaffeodlingar och testade mängder med nya sorter.

– Jag upptäckte en helt ny värld. Det ledde fram till att jag hoppade in och började jobba som barista på Gusto och våren 2019 startade vi sedan kaffebaren Bönan och Mustaschen.

Så ett inköp av en kaffekvarn, en kopp kaffe på Gusto och en promenad till Citygross banade vägen för en helt ny yrkeskarriär?

– Ja, mycket var en slump. Men så är det kaffe. Kaffedrickande förenar människor och skapar relationer. I mötet över en kopp kaffe kan samtal inledas som leder till oväntade konsekvenser. Jag har ett roligt exempel från Bönan och Mustaschen, där några gäster berättade att de sökte finansiering till ett skolprojekt i Kenya och då säger personen med kaffekoppen bredvid att han representerar ett företag som söker just välgörenhetsprojekt att satsa i. Så den kaffestunden resulterade i en ny skola i Kenya!

Vi träffar Andreas i samband med en kaffeprovning på Växjö stadsbibliotek. För de 50 deltagarna har han valt ut tre kaffesorter från i tur och ordning Kenya, Colombia och Indonesien.

– Det var svårt att göra ett urval men jag har försökt ta fram något representativt från Afrika, Sydamerika och Asien.

Vad är utmärkande för kaffet från de här världsdelarna?

– Om jag generaliserar något så är kaffe från Afrika ganska sött med mycket smak av bär, frukt och citrus. Det sydamerikanska kaffet har ofta en nötig och chokladaktig smak. Kaffet från Indonesien är mer kryddigt och jordigt med smak av kakao. Det är mer som en lavett.

Annons

Vanligt svenskt bryggkaffe kan ha en poäng i rätt sammanhang tycker Andreas, men hans uttalade mission är annars att få fler att upptäcka och dricka gott kvalitetskaffe.

– Svenskar bälgar i sig mängder med smaklöst och uselt kaffe. Mitt budskap är att folk ska dricka mindre men bättre kaffe!

Har du något personligt favoritkaffe?

– Kaffe från Kenya är en stor favorit. Jag gillar den saftiga och juiceaktiga smaken. Ofta påminner det om svartavinbär.

Kaffe är en spännande värld att upptäcka och fördjupa sig i. Men man behöver förstås inte göra en total nörd-dykning. Ett lagom första steg enligt Andreas är att införskaffa en kaffekvarn.

– De finns till rimliga priser under tusenlappen. Att mala sitt eget kaffe är en härlig känsla.

Fakta

Andreas Johansson

Yrke: Barista och kaffebarägare. Driver Bönan och Mustaschen i Växjö.

Aktuell: Håller kaffeprovningar för såväl allmänhet som nördar. I vår firar dessutom Bönan och Mustaschen femårsjubileum.

Mission: Jag vill få människor att dricka mindre men bättre kaffe.

Har inte lyckats övertyga på hemmaplan: Min sambo dricker inte kaffe. Jag försöker övertyga henne, men efter 20 år kanske jag borde ge upp.

Favoritkaffe: Kaffe från Kenya. Jag gillar den söta och saftiga smaken. Ofta kan man känna nyanser av svarta vinbär.

Ständigt nya upptäcker: Jag provar ständigt nya sorter och älskar att jag hela tiden blir överraskad. Det blir aldrig enformigt eller förutsägbart.

Senaste större kafferesan: Jag var på kaffeprovning i Etiopien tidigare i år.

Förenar människor: Alla har en relation till kaffe. Det är ett socialt kitt som förenar människor. Det tycker jag är fantastiskt coolt.

Att låta kaffet svalna: Både värme och kyla döljer smaker. Så bra kaffe avnjuts bäst när det svalnat. Då framträder alla härliga smaker.

En bra start: Skaffa egen kaffekvarn. Med eget malt kaffe istället för industrimalet kommer du märka stor skillnad.

Här saknas innehåll

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons