Annons
Växjö

Anna Eklund vinner kulturpris

Växjö • Publicerad 9 oktober 2023
Anna Eklund är koreograf och danspedagog.
Anna Eklund är koreograf och danspedagog.Foto: Calle Rydqvist

Anna Eklund som är dansfrämjande pedagogchef på Regionteatern Blekinge & Kronoberg vinner Region Kronobergs kulturpris 2023. Kulturpriset hedrar personer som genom sin verksamhet gjort en förtjänstfull kulturell insats i Kronobergs län.

”Via sitt arbete på Regionteatern Blekinge & Kronoberg sätter koreografen och danspedagogen Anna Eklund på ett fantastiskt sätt fokus på och stärker danskonstens roll och närvaro i kronobergarnas liv”, står det i motiveringen.

Annons

Anna Eklund har i många år lyft dansen i Kronobergs län och varit inblandad i många produktioner och satsningar, däribland ”Dans för parkinson”. Priset består av ett konstverk eller konsthantverk som pristagaren själv får välja till ett värde av 10 000 kronor.

Här saknas innehåll

Samtidigt delas utmärkelsen ”Kreativ entreprenör inom kulturområdet” ut till Anoteket med Eva Fodor Velander och Sven Velander. Utmärkelsen delas ut till en entreprenör som på ett betydelsefullt sätt bidragit till att skapa ett kreativt klimat och främjat kreativa mötesplatser i Kronoberg. Anoteket med grundarna Eva Fodor Velander och Sven Velander får utmärkelsen för att de med ”bredd och djup i den kreativa myllan” utvecklar och berikar Älmhult och Kronoberg med litteratur, musik, möten och samtal. Priset består av ett konstverk eller konsthantverk som pristagaren själv får välja till ett värde av 10 000 kronor.

Årets bubblare, som är ett vandringspris som går till ”en aktör som just inlett en spännande utveckling, gärna med fokus på sektorsöverskridande samarbete” går i år till producent- och låtskrivarduon Swedish Red Elephant som har sin bas i Växjö men partners runt om i världen. De har haft framgångar både lokalt och globalt och möjliggör för andra unga musiker att spelas i reklamfilmer och på de största TV-streamingtjänsterna. Priset är ett vandringspris i form av ett glaskonstverk från Transjö Hytta i Kosta.

Förslag på vinnarna har tagits fram av en kulturprisgrupp som består av kulturnämndens presidium, Växjö kommuns kulturchef Christina Dahlgren, ansvariga för Litteratur Kronoberg och Sagobygden samt filmskaparen André Larson. I fredags fattade kulturnämnden beslut om vinnarna.

MISSA INTE VÅRT ERBJUDANDE! Testa Smålandsposten gratis i 30 dagar:

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons