Annons

Anna leder polisens arbete i Växjö: ”Vi gör skillnad i samhället”

Gängkriminaliteten innebär en väldigt svår utmaning just nu. Det konstaterar Anna Lindell, nytillträdd chef för lokalpolisområde Växjö, som trots allt är hoppfull om att på sikt kunna vända samhällsutvecklingen.
– Det tar tid, men tillsammans med andra samhällsaktörer vill jag tro att kommer att hejda den organiserade brottsligheten och bryta nyrekryteringen.
Växjö • Publicerad 8 november 2023
Det kommer ta tid men jag är förvissad om att vi på sikt kommer lyckas vända den oroande samhällsutvecklingen med gängkriminalitet och bryta nyrekryteringen, säger Anna Lindell, nytillträdd chef i Lokalpolisområde Växjö.
Det kommer ta tid men jag är förvissad om att vi på sikt kommer lyckas vända den oroande samhällsutvecklingen med gängkriminalitet och bryta nyrekryteringen, säger Anna Lindell, nytillträdd chef i Lokalpolisområde Växjö.Foto: David Färdigh

Det var aldrig någon tvekan. Anna Lindahl skulle bli polis liksom sin pappa. Yrkesvalet var givet och utstakat.

– Nu har jag varit polis i 20 år och jag har aldrig ångrat mig en sekund.

Annons

Inom polisyrket har Anna provat många olika sysslor och befattningar. Under tio år var hon hundförare för att sedan byta spår och arbeta med brott i nära relationer. De senaste åren har hon jobbat på den regionala utredningsenheten med att utreda miljö- och arbetsmiljöbrott.

– Det visar på bredden av möjligheter och karriärvägar som finns inom polisen.

Den första september tillträdde hon sitt nya uppdrag som chef för lokalpolisområde Växjö. Här ska hon leda och samordna polisarbetet som inkluderar såväl närpoliser som den regionala enheten. Totalt handlar det om en arbetsstyrka på cirka 150 personer.

– Jag ska skaffa mig en bra bild av lokalpolisens arbete, kolla vilka behov som finns och att det råder god samverkan i organisationen. Mitt uppdrag går ut på att vara en katalysator och en möjliggörare.

Sverige behöver fler poliser och många är under utbildning. Antalet poliser kommer bli fler och för Anna gäller det att förbereda och planera inför en växande organisation.

– Det handlar om allt från lokaler till bilar. Men det är angenäma problem.

Här saknas innehåll

Tillväxten är nödvändig för att möta det som anses vara den största samhällsutmaningen gängkriminaliteten och det dödliga våldet. Ingen kan ha missat de senaste årens återkommande nyhetsrapporteringar om dödsskjutningar och sprängningar runt om i Sverige.

– Det är en oroande utveckling. Att vända på utvecklingen med gängkriminaliteten kommer att ta lång tid men jag är förvissad om att vi lyckas. Men polisen kan inte göra det ensamma. Vi behöver samverka med andra aktörer i samhället.

Hur är det i Växjö? Har ni koll på de kriminella gängen?

– Alla de problem som finns i Sverige finns också här i Växjö. Men jag tycker att vi har god koll på läget. Vi jobbar på olika nivåer och allt arbete syns inte utåt.

Annons

Innebär det ansträngda läget att ni tvingas nedprioritera vissa typer av brott?

– Det dödliga våldet är prio ett och visst är läget utmanande ibland, men det innebär inte att vi slutar utreda bedrägerier, utför hastighetskontroller eller pausar det brottsförebyggande arbetet. Ingenting prioriteras bort eller läggs på hög.

Som tidigare nämnts ska bli antalet poliser öka markant, men för att lyckas med de ambitiösa målsättningarna krävs att polisyrket upplevs som attraktivt. Anna menar att det kan handla om både att vara synlig i sociala medier som att vara ute på yrkesmässor. Ibland kan stereotypa bilder av polisarbetet utgöra ett hinder.

– Ofta blir det kanske för mycket fokus på blåljus och utryckningar. Polisarbetet är så mycket mer, inte minst när det gäller utredningar och sådant som inte alltid syns utåt.

Vad tycker du själv är det bästa med polisyrket?

– Att man som polis kan göra skillnad i samhället. Känslan av att man gör en viktig insats och hjälper människor, det gör mig stolt som polis.

Fakta

Anna Lindell

Yrke: Polis.

Aktuell: Som nytillträdd chef i Lokalpolisområde Växjö med totalt cirka 150 anställda.

Erfarenhet i yrket: Började som polis 2003. Har bland annat varit hundförare, jobbat med våld i nära relationer och som utredare av miljö- och arbetsmiljöbrott.

Hur polisyrket har förändrats under de här 20 åren: Det är en stor skillnad, både med teknisk utveckling och digitalisering men också genom att vi har ett mycket tuffare samhällsklimat idag.

Vad krävs av en polis: Att man är en god människa som är nyfiken på samhället och gillar att jobba med människor. Det måste vara utgångspunkten och grundförutsättningen.

Ledarskapsfilosofi: Jag tror på ett tillitsbaserat ledarskap där varje medarbetare får möjlighet att själv ta ansvar och växa med uppgiften.

Det bästa med att vara polis: Att man kan göra skillnad i samhället.

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons