Annons
Växjö

Anna Tenje (M) älskar valrörelser: ”Allting sätts på prov”

Gå ut hårt och öka mot slutet. Det rådet fick Anna Tenje (M) av sin pappa när hon tävlingssimmade i ungdomen. En strategi som hon även tillämpar som politiker i valspurten.
– Jag älskar valrörelser. Det är då allting sätts på prov.
Växjö • Publicerad 8 september 2022
Foto: David Färdigh

Valrörelser är som en tävling konstaterar Anna Tenje (M), kommunstyrelsens ordförande och Moderaternas toppkandidat i Växjö. Det kan ta sig många uttryck, bland annat i att öppna valstugan före alla andra och stänga den sist av alla på kvällen.

– Vi håller öppet så länge det kommer folk. På Karl-Oskardagarna höll vi på tills klockan två på natten. Hela den helgen var helt otrolig. Jag har aldrig träffat så mycket folk och talat så mycket politik som då.

Annons

Fast någon valstuga i traditionell bemärkelse har Moderaterna inte. Istället har de en öppen kontorslokal på Storgatan kombinerat med en ambulerande husbil.

– Vi vill nå ut till fler. Med husbilen åker vi runt och besöker de mindre orterna i kommunen. Det blir som en roadtrip. Igår var vi i Ör, Tolg och Rottne. Idag blir det besök i bland annat Bredvik och Gemla och eftersom det dessutom är fredag så kommer vi dela ut chipspåsar föreställande Ulf Kristersson och med budskapet - Nu får vi ordning på fredagsmyset.

Vad är den viktigaste egenskapen när man är ute och träffar väljare?

– Ett gott humör och en öppen attityd.

Anna älskar valrörelser. Efter fyra år så är det mandatperiodens ”Grand Finale”.

– Det är nu som allting ställs på prov. För oss är det VM-finalen.

Vad har du för strategi?

– När jag tävlingssimmade i ungdomen så gav mig pappa rådet ”gå ut hårt och öka mot slutet”. Så nu inför valdagen på söndag lägger jag i en växel till.

Moderaterna har styrt Växjö i 16 år och de senaste sex åren med Anna Tenje som kommunstyrelsens ordförande. Någon mättnad säger hon sig inte känna av.

– Tvärtom, vi är fortsatt hungriga och har ett starkt driv att göra Växjö ännu bättre.

Annons

Vilka är de viktigaste frågorna inför de kommande fyra åren?

– Vi vill jobba mer med tryggheten, bland annat genom att fortsätta utveckla samarbetet med polisen och verka för mer belysning och kameraövervakning. En annan prioriterad fråga är att få fler i arbete och bryta utanförskapet. Men mycket måste ske på nationell nivå och därför är det viktigt att vi får en ny regering som kan agera draglok istället för bromskloss. Med en Ulf Kristersson-ledd regering kan vi få fler poliser, effektivare lagstiftning och en bättre arbetsmarknadspolitik. Arbetslinjen måste återupprättas. Vi vill att vår framgångsrika Växjölöftet blir till Sverigelöftet.

Om ni vinner valet på söndag, hur kommer ni fira?

– Det blir dans! Vi har bokat VJS och dansgolv.

Fakta

Anna Tenje

Partitillhörighet: Moderaterna.

Position: Kommunstyrelsens ordförande i Växjö.

Siktar på: Fyra år till.

Målsättning i procent: I senaste valet fick vi 29 procent. Nu vill vi öka och bli största parti i Växjö.

Om Ulf Kristersson ringer efter valet och erbjuder en ministerpost: Vi tar aldrig ut några segrar i förskott, men min kommentar är att jag älskar Växjö och trivs bra här.

Det bästa med oppositionen i Växjö: Vi har tillsammans högt i tak och skiljer mellan sak och person.

Hetaste valfrågorna: Det folk vill prata mest om just nu är elpriserna och brottsligheten.

Syns ofta på cykel: M-cykeln har rullat 360 mil hittills.

Valstrategi: Att gå ut hårt och öka mot slutet.

Att varva ner på kvällarna: Det är svårt, men jag brukar försöka lyssna på en ljudbok.

David FärdighSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons