Annons

Anrika Växjöbutiken utsedd till Årets butik: ”Det känns sjukt stort”

De har ställt om i tuffa tider, renoverat butiken och vågat testa nytt – men i samma anda som tidigare. Nu har Jacobssons Optik prisats inom medlemsorganisationen Synologen.
Växjö • Publicerad 30 november 2023
Jacobssons optik i Växjö vann Årets butik inom Synologen 2023. På plats fanns butikens anställda med Ellinor Royson, Jennie Arkman Engqvist, Ulrika Wogatai, Karin Salomonsson och Lisa Andersson.
Jacobssons optik i Växjö vann Årets butik inom Synologen 2023. På plats fanns butikens anställda med Ellinor Royson, Jennie Arkman Engqvist, Ulrika Wogatai, Karin Salomonsson och Lisa Andersson.Foto: Privat

Jacobssons Optik är en av de äldsta optikerna i Växjö och i helgen prisades butiken som Årets butik inom Synologen som är en rikstäckande medlemsorganisation med 110 butiker.

– Vi blev så chockade. Det känns sjukt stort och det är en ära. Det är fint att någon har uppmärksammat vad vi gör och att vi försöker göra någonting bättre. Det är jättestort och häftigt, säger ägaren Jennie Arkman Engqvist.

Motiveringen

“Det krävs mod och skicklighet att ständigt driva och utveckla sin verksamhet för att alltid ligga i framkant och leverera på högsta nivå. Det är inte alltid enkelt att ta över som nästa generation och både förvalta och utveckla sin verksamhet framåt. Men på sina 5 år har denna butik lyckats fantastiskt bra med detta och verkligen visat på flera sätt sitt visionära tänkande och entreprenörsanda samt sitt starka lokala engagemang. Efter en helrenovering av butiken är nu helhetskänslan modern med en klassisk atmosfär som attraherar en bred målgrupp och skapar en “chic” oas mitt i stan.

Som stolt medlem i Synologen och vinnare av Årets butik 2023”

Annons

I januari har hon varit ägare till den anrika optikföretaget i fem år. Under dessa fem år har omvärlden skakats flera gånger, med en global pandemi, krig, höga elpriser och inflation. Det har inte alltid varit lätt för Jennie Arkman Engqvist men hon har vågat och lyckats genomföra förändringar och anpassa verksamheten.

– Det har hänt mycket i butiken under dessa år och hur vi engagerar oss. Vi vill ligga i framkant, testa nya produkter och tillvägagångssätt. Vi vågar testa samarbeten och haka på nyheter, säger Jennie Arkman Engqvist som innan hon tog över hade arbetat i butiken i närmare tio år.

Jennie Arkman Engqvist 2019 när hon precis hade tagit över butiken.
Jennie Arkman Engqvist 2019 när hon precis hade tagit över butiken.Foto: Nadia Hagberg

Hur har det varit att driva butik under dessa tuffa år?

– Det har varit en utmaning men det trodde jag att det skulle vara oavsett. Jag har kunde verksamheten sedan tidigare och vi har försökt göra butiken ännu bättre och ställt om. Det tror jag har varit en bidragande orsak till att vi vann priset. Vi har också renoverat butiken för första gången på 30 år.

Hur var det att ta över en butik som då hade funnits i 121 år?

– Jag har alltid velat driva företag och vara med och göra en förändring. Det var lite skrämmande eftersom det verkligen är något att förvalta och man vill fortsätta i samma anda som tidigare ägare. Vi jobbar på samma sätt men försöker förnya och har en bra grund. Många av våra kunder har varit här i generationer och samtidigt har vi lyckats hitta nya kunder.

Bolaget E Jacobssons Optik i Växjö är ett av de största bolagen i sin bransch i Kronobergs Län, som är specialiserad butikshandel med glasögon och andra optiska artiklar utom fotoutrustning. Företaget omsatte i fjol drygt 6,4 miljoner kronor. Upplysningarna nedan är hämtade från senaste registrerade årsredovisningen.

I stan finns det ett dussintal optiker men Jennie Arkman Engqvist väljer att se dem som kollegor lika mycket som konkurrenter.

– VI jobbar på olika sätt och det är bra med lite olika utbud. Vi har försökt att vara lite nischade och hitta roliga märken som gör att det är få som har likadana bågar i Växjö. Man kan se varandra som konkurrenter men också kollegor. Vi är flera som hjälps åt och hänvisar till varandra för att hjälpa kunderna rätt.

Här saknas innehåll

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons