Annons

Anställd kände sig utpekad som främlingsfientlig – krävde 100 000 i skadestånd

Växjö • Publicerad 21 oktober 2022
Foto: Lars-Goran Rydqvist

I våras fick en vd på ett mindre företag i Växjö ett mejl. I mejlet pekades en av hans anställda ut som främlingsfientlig. Personen som hade skickat mejlet – en kvinna som bor i Växjö – skrev i mejlet att hon upptäckt att den anställde hade spridit ett videoklipp med främlingsfientligt innehåll vidare på sociala medier och hon ville att vd:n skulle få vetskap om detta.

Den anställde mannen tog mycket illa vid sig av mejl-anklagelsen och valde att väcka enskilt åtal mot kvinnan vid Växjö tingsrätt. När åklagare beslutar att inte väcka åtal så finns möjlighet att som målsägande väcka ett enskilt åtal.

Annons

I åtalet uppgav mannen att kvinnan i sitt mejl hade syftat på att han hade begått brottet hets mot folkgrupp. Detta, menade mannen, utgjorde grovt förtal och mejlet var ägnat att få honom avskedad eller uppsagd.

Han yrkade att den för honom okända Växjöbon skulle betala 100 000 kronor i skadestånd för kränkning samt betala hans rättegångskostnader på cirka 17 000 kronor.

Den åtalade kvinnan nekade till brott. Hon berättade att hon skickade mejlet till vd:n i affekt, men att syftet inte var att smutskasta mannen.

Tingsrätten går nu på kvinnans linje. Man anser inte att mejlet utgör något förtal i lagens mening och kvinnan frias därmed från åtalet och slipper betala något skadestånd.

Här saknas innehåll

Jesper MarkenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons