Annons

Anställda på Växjöföretag döms för mängder av grova stölder

Två anställda på ett grossistföretag i Växjö döms nu för mängder med grova internstölder.
I två års tid inventerade de båda männen bort företagets produkter som de sedan sålde privat till ”kompispriser”.
Växjö • Publicerad 18 juni 2023

Här saknas innehåll

Två män som båda är i 50-årsåldern döms nu vid tingsrätten för ett stort antal grova stölder som inträffade på deras arbetsplats, ett grossistföretag inom elektronikbranschen som har en av sina verksamheter i Växjö.

Enligt åklagaren har de båda anställda vid 112 olika tillfällen under åren 2019 och 2020 stulit företagets produkter som de sedan sålt för privat vinning. Det totala värdet på produkterna uppskattas till cirka 130 000 kronor.

Annons

Internstölderna på företaget upptäcktes av en av företagets chefer som såg att verksamheten i Växjö stack ut i rejält i statistiken för bortinventerade produkter, jämfört med de andra verksamheterna runt om i Sverige.

Chefen fattade misstankar mot de två anställda i Växjö och vände sig till polisen. Han berättade inför rättegången att företaget ”gick på magkänslan” och träffade en uppgörelse med de två anställda för att de skulle säga upp sig själva direkt.

Vid rättegången vittnade flera hantverkare och privatpersoner om att de hade köpt företagets produkter av de två männen i Växjö och betalat via swish för att på så sätt få ”kompispriser” och andra rejäla rabatter.

”Brottsligheten har föregåtts av planering genom hanteringen av produkterna i systemet och de olika metoder som de tilltalade använt för att dölja tillgreppen”, skriver tingsrätten i domen och slår fast att de grova internstölderna har skett med systematik.

De två tidigare ostraffade männen straffas nu med villkorlig dom och kraftiga dagsböter. Den ene ska böta 37 500 kronor och den andre 33 000. Vid valet av påföljd tar rätten hänsyn till att männen blev av med sin anställningar.

Foto: LARS-GÖRAN RYDQVIST, SMÅLANDSPOSTEN
Jesper MarkenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons