Annons
Växjö

Arbetare skadade fingrar och axel i olycka – Växjöföretag tvingas böta

Växjö • Publicerad 23 april 2023
Foto: Bosse Nilsson

Ett stort företag med huvudkontor i Växjö får en företagsbot på 150 000 kronor för arbetsmiljöbrott. Det kommer efter en arbetsplatsolycka där en arbetare skadade flera fingrar och en axel vid ett projekt utanför länet.

Olyckan inträffade när den anställde använde en klätterplattform. När den var i rörelse klämde sig den anställde i tornet som drev plattformen och som saknade föreskrivet skydd. Den anställde fick klämskador i tre fingrar med med funktionsnedsättning och känselbortfall som följd. Enligt strafföreläggandet fick mannen en tvärfraktur och fingrarna har med tiden blivit krokiga.

Annons

När fingrarna skulle bändas loss skadades den högra axeln där en sena mellan axeln och tricepsmuskeln flyttades ur sitt läge och en operation krävdes.

Växjöföretaget var totalentreprenör i projektet men hade inte utsett någon platsansvarig för arbetsmiljön. Den skadade arbetade hos en underentreprenör till Växjöföretaget. Enligt Arbetsmiljöverket har företaget varit oaktsamt och inte besiktigat klätterplattformen efter att den flyttats eller sett till att skyddsanordning, som galler, var på plats.

Här saknas innehåll

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons