Annons
Växjö

Arbete på Södra stambanan – stopp i tågtrafiken i helgen

Kronoberg • Publicerad 15 december 2022
Foto: Magnus Wahlström

Järnvägen mellan Hässleholm och Älmhult är hårt trafikerad och kontaktledningen är sliten och risken för störningar är stor. Därför ska Trafikverket modernisera kontaktledningssystemet på Södra stambanan i Skåne och Kronoberg.

Det innebär att flera totalavstängningar görs mellan Hässleholm och Kronoberg. Under helgen vecka 50 stoppas tågtrafiken, mellan lördag den 17 december klockan 00.30 och måndag den 19 december klockan 00.00.

Annons

– Det gör Trafikverket för att möjliggöra arbetsmoment som kräver totalavstängt under produktionen samt av säkerhetsskäl för att produktionspersonal som jobbar med kontaktledningsbytet ska ha en trygg arbetsmiljö, säger Jonas Wellberg, projektledare på Trafikverket.

Öresundstågen och Krösatågen är inställda mellan Hässleholm C och Älmhult och ersätts av bussar.

Den sex mil långa sträckan som påverkas under arbetet är ett av Sveriges mest trafikerade dubbelspår och trafikeras med totalt 170 tåg per dygn. Arbetena började i januari 2022 och beräknas vara klara 2026.

Under 2023 planeras ytterligare fem totalavstängningar. Det är vecka 6, 21, 38, 45, 50.

Här saknas innehåll

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons