Annons
Växjö

Arbeten på Södra stambanan – stoppar tågtrafiken

Växjö • Publicerad 26 maj 2023
Foto: LENA EHRING

Järnvägen mellan Hässleholm och Älmhult är hårt trafikerad och kontaktledningen är sliten och risken för störningar är stor. Därför ska Trafikverket modernisera kontaktledningssystemet på Södra stambanan i Skåne och Kronoberg.

Det innebär att flera totalavstängningar görs mellan Hässleholm och Kronoberg. Nu den 27-28 maj är det stopp i tågtrafiken från lördag klockan 00.30 till måndag klockan 00.00.

Annons

– Det gör Trafikverket för att möjliggöra arbetsmoment som kräver totalavstängt under produktionen samt av säkerhetsskäl för att produktionspersonal som jobbar med kontaktledningsbytet ska ha en trygg arbetsmiljö, säger Jonas Wellberg, projektledare på Trafikverket.

Öresundstågen och Krösatågen är inställda mellan Älmhult och Hässleholm C och bussar ersätter. Bussarna som ersätter Krösatågen från Hässleholm avgår tidigare än ordinarie tåg för att ansluta med norrgående Krösatåg i Älmhult.

Den sex mil långa sträckan som påverkas under arbetet trafikeras med totalt 170 tåg per dygn.

Arbetena påbörjades i januari 2022 och beräknas pågå till 2026. Under 2023 kommer det att vara totalavstängningar under veckorna 37, 45 och 50. Samtidigt som kontaktledningsbytet sker ska Trafikverket passa på att göra underhållsarbeten på sträckan.

Oscar AppelgrenSkicka e-post
Så här jobbar Vxonews med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons